8. novembar 2013. Parlamentarna debata za učenike srednjih škola povodom obeležavanja Svetskog dana nauke

8. novembar 2013. Parlamentarna debata za učenike srednjih škola povodom obeležavanja Svetskog dana nauke

Petak, 8. novembar 2013.

Otvorena parlamentarna debata za učenike srednjih škola povodom obeležavanja Svetskog dana nauke

Povodom obeležavanja Svetskog dana nauke, danas je u Narodnoj skupštini otvorena trodnevna parlamentarna debata, na kojoj će prisustvovati više od 100 učenika srednjih škola iz Srbije.


Parlamentarnu debatu, koja se održava u organizaciji Centra za promociju nauke, otvorila je direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun, a učenicima su se obratili i članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Donka Banović i Božidar Đelić.
Aleksandra Drecun je, obraćajući se učenicima, istakla značaj veze između nauke i društva i ukazala na neophodnost stalnog unapređivanja te veze. Svaka rasprava treba da se bazira na činjenicama, a odluke u društvu da se donose na bazi dijaloga, zaključila je direktorka Centra za promociju nauke.
Članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Donka Banović upoznala je učesnike skupa sa nadležnostima, načinom rada i ulogom odbora Narodne skupštine, koji su uređeni Poslovnikom o radu Narodne skupštine. Učenike je bliže upoznala sa procedurom razmatranja predloga zakona, predstavki građana koji su upućeni Odboru, kao i sa procedurom organizacije javnih slušanja.
U svom obraćanju učenicima, član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Boždar Đelić, ukazao je na vrednost ekonomije znanja i sektora privrede koji su vezani za ekonomiju znanja u savremenom svetu. Naglasio je i važnost preduzimanja inicijative narodnih poslanika i Odbora za unapređenje statusa nauke i naučnika u našem društvu.
Otvaranju parlamentarne debate za učenike srednjih škola prisustvovala je i članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Jovana Mehandžić Đurđić.
Tokom trodnevne parlamentarne debate, učenici srednjih škola upoznaće se sa parlamentarnim procesima odlučivanja kroz simulaciju rada Narodne skupštine i kroz rad u više različitih radionica. Kao ishod trodnevnog rada, predviđeno je i donošenje rezolucije.
Svetski dan nauke ustanovio je UNESKO i prvi put je obeležen 10. novembra 2002.godine, a u Srbiji se, na inicijativu Centra za promociju nauke, obeležava od 2011. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja