19. april 2016. Otvaranje izložbe „Prolaznici – Cile Beogradu“ (foto: TANJUG)

19. april 2016. Otvaranje izložbe „Prolaznici – Cile Beogradu“ (foto: TANJUG)

Sreda, 20. april 2016.

Otvorena izložba Cileta Marinkovića u Domu Narodne skupštine

Povodom obeležavanja Dana Beograda, sinoć je u Domu Narodne skupštine otvorena izložba „Prolaznici – Cile Beogradu“, slikara Milana Cileta Marinkovića.


Izložbu je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izrazivši zadovoljstvo što se dela Milana Cileta Marinkovića predstavljaju u okviru Dana Beograda.

„Upravo su ovi dani kada „slavimo“ Beograd i prisećamo se prekretnice u njegovoj istoriji, dobar momenat da spojimo istoriju i moderni Beograd. I još jednom predstavimo deo bogatog stvaralaštva jednog od najpoznatijih Beograđana“, istakla je Gojković.

Predsednica je dodala da kao što se Cile uvek ponosi Beogradom i u njemu pronalazi inspiraciju, tako se i Beograd ponosi Ciletom, koji se pokazao kao dobar hroničar vremena.

„I upravo, ovom postavkom 22 slike nastale u ovoj deceniji, ogleda se život modernog i urbanog Beograda - na ulicama, trgovima, kafeima i svim onim mestima gde Beograđani provode vreme. Cile nam je i ovom izložbom, na svoj način velikog umetnika, međunarodnog renomea, dočarao karakterističan beogradski duh koji nikad nije zaboravio i pored mnogih godina provedenih u Parizu“, zaključila je Gojković.

Govoreći o svojoj izložbi i Beogradu svoje mladosti, Milan Cile Marinković izrazio je zadovoljstvo što konačno može da izloži svoje radove u velelepnom zdanju Doma Narodne skupštine. U svom obraćanju autor izložbe osvrnuo se na svoje studentske dane i inspiraciju koju je pronalazio u duhu Beograda.

Izložba „Prolaznici – Cile Beogradu“ biće otvorena do 26. aprila, nakon čega će do kraja godine biti predstavljena i publici u Parizu.

Otvaranje izložbe i obraćanja predsednice Narodne skupštine i slikara Milana Cileta Marinkovića možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2