Utorak, 22. novembar 2011.

Osujećen pokušaj učešća predsednika Skupštine Kosova na Plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Tirani

Stalna delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) uspela je da osujeti jučerašnji pokušaj u Tirani da Jakup Krasnići, predsednik Skupštine tzv. Republike Kosovo, prisustvuje i uzme učešće na 38. Plenarnom zasedanju PS CES-a, čiji je domaćin bila Albanija.


Ova država je kao domaćin želela da iskoristi priliku i pozove predstavnike Skupštine Kosova da, kao gosti, učestvuju u radu Plenarnog zasedanja. Na sednici Stalnog odbora, koji zaseda uoči Plenarnog zasedanja, delegacije Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Grčke, Jermenije, Moldavije, Rumunije, Rusije i Ukrajne glasale su protiv učešća, dok je Turska bila uzdržana, što je dovelo do otkazivanja Plenarnog zasedanja i predstavlja presedan u ovoj parlamentarnoj organizaciji.

Delegacija Narodne skupštine je otkazala svoje učešće, uprkos pripremama i uveravanjima albanske strane da delegacija sa Kosova neće učestvovati, neposredno pred početak zasedanja, kada je stiglo i zvanično obaveštenje da će delegacija Skupštine Kosova ipak učestvovati. Tokom priprema, delegacija Narodne skupštine je bila u kontaktu sa delegacijama drugih članica, upoznavajući ih sa stavovima naše zemlje u vezi eventualnog učešća delegacije sa Kosova i negativnim posledicama koje bi prouzrokovalo.

Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES je Aleksandar Vlahović, a u šestočalanoj delegaciji su zastupljene najveće poslaničke grupe vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini.

Delegacije poslanika članica i osoblje Međunarodnog sekretarijata PS CES imaće neprijatnosti zbog odluke o otkazivanju ovog Plenarnog zasedanja. Naime, sinoć, posle ponoći, obavešteni su da su im sobe otkazane, kao i da im domaćin neće obezbediti prevoz do aerodroma, što je inače bila obaveza albanskog Parlamenta.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja