Osnivački sastanak Nacionalnog ogranka GOPAC-a u Republici Srbiji

Osnivački sastanak Nacionalnog ogranka GOPAC-a u Republici Srbiji

Sreda, 5. jun 2013.

Osnovan Nacionalni ogranak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije

Osnivački sastanak Nacionalnog ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) održan je danas u Domu Narodne skupštine.


Nacionalni ogranak GOPAC-a je nestranačka parlamentarna grupa koja trenutno okuplja narodne poslanike iz svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini i ima za cilj borbu protiv korupcije i proomociju transparentnosti i odgovornosti kako bi se obezbedili visoki standardi integriteta u javnim poslovima. Tokom današnjeg osnivačkog sastanka dogovoreno je da prioriteti u radu GOPAC ogranka u Republici Srbiji budu nadzor nad radom Vlade, odnosno nadzor nad javni finansijama.

Učesnicima Osnivačkog sastanka obratio se predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović, predstavnik Programa za razvoj UN (UNDP) u Srbiji Vilijam Infante (William Infante) i osnivač i počasni predsednik GOPAC-a Džon Vilijams (John Williams).

Učesnici osnivačkog sastankajednoglasno su usvojili Povelju o osnivanju Nacionalog ogranka GOPAC-a i izabrali Izvršni odbor Nacionalog ogranka GOPAC-a.

Za predsednika je izabran Zoran Babić, za zamenika predsednikaizabrana je Olgica Batić i za sekretara Izvršnog odbora Stefana Miladinović.

Obraćajući se učesnicima osnivačkog sastanka, Zoran Babić je istakao da borba protiv korupcije može biti održiva samo kroz jačanje sistema institucija. Narodna skupština predstavlja prvu liniju odbrane u ovoj borbi i učinićemo sve da kroz jačanje ove institucije i kroz kontrolnu i zakonodavnu funkciju Skupštine stanemo na put korupciji, rekao je Babić.

Čestitajući osnivanje Nacionalnog ogranka GOPAC-a, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković je na kraju sastanka predstavio analizu ciljeva GOPAC-a i Predlog programa rada Nacionalnog ogranka GOPAC-a.

Formiranje GOPAC ogranka u Srbiji podržala je Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), zahvaljujući donaciji Švajcarske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SDC), u sklopu projekta Jačanje nadzorne funkcije i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar