3. decembar 2020. Osma sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

3. decembar 2020. Osma sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Četvrtak, 3. decembar 2020.

Osma sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, održao je 3. decembra sednicu van sedišta Narodne skupštine, u hotelu Metropol u Beogradu, na kojoj je predstavljen Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Niša za 2019. godinu.


Sednici su, pored članova i zamenika članova Odbora, prisustvovali i predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) dr Duško Pejović sa sasradnicima i predstavnici Grada Niša.

Predsednik Saveta DRI dr Duško Pejović je naveo da je izvršena revizija priloženih finansijskih izveštaja Grada Niša za 2019. godinu, i da je ocenjeno da su pripremljeni u skladu sa zakonom i propisima, ali da su utvrđene određene nepravilnosti zbog kojih nije bilo moguće da DRI da pozitivno mišljenje, već je dato mišljenje sa rezervom. Pejović je detaljno ukazao na šta je DRI skrenula pažnju, kao i na date preporuke. Utvrđene nepravilnosti su razvrstane po prioritetima, odnosno redosledu po kojem treba da budu otklonjene, naveo je predsednik Saveta DRI i izrazio očekivanje da će u odazivnom izveštaju Grad Niš otkloniti nepravilnosti prvog prioriteta, koje je moguće u roku od 90 dana ispraviti.

U nastavku, održana je sednica Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama DRI, na kojoj su razmotreni sektorski izveštaji Državne revizorske institucije – Sektor broj 2 i Sektor broj 4. Nakon razmatranja, Odbor je na predlog Pododbora prihvatio navedene sektorske izveštaje, kao i to da se prodlozi zaključaka povodom razmatranja tih izveštaja utvrde na nekoj od narednih sednica Odbora.

U nastavku sednice, predsednik Saveta DRI predstavio je Izveštaj o reviziji završnog računa budžeta Republike Srbije za 2019. godinu. U okviru ove revizije, obuhvaćeni su finansijski izveštaji 26 subjekta revizije, od čega je 17 direktnih budžetskih korisnika i devet indirektnih, naveo je Pejović. Od tog broja, izraženo je 13 pozitivnih mišljenja i 13 mišljenja sa rezervom, naveo je dr Duško Pejović i dodao da nije bilo negativnih ocena, ni uzdržavanja od davanja ocena. Članovima Odbora detaljno je predstavio nalaze, preporuke i mere preduzete u postupku revizije, ističući da je dato ukupno 110 preporuka. I u ovom slučaju, izrazio je očekivanje da će u odazivnom izveštaju biti otklonjene nepravilnosti koje je moguće u roku od 90 dana ispraviti.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Viktor Jevtović, Zoran Bojanić, Duško Tarbuk, Olivera Pešić, Ana Beloica, Goran Kovačević, Svetlana Milijić, Bratimir Vasiljević, Zoran Tomić, Ana Čarapić, Uglješa Marković, Radovan Tvrdišić, Vojislav Vujić i dr Milorad Mijatović.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine održavaju se uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 3. decembar 2020. | Osma sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava 03.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5