Četvrtak, 13. decembar 2007.

Osma sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici održanoj 13. decembra, članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su i podržali Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Komisije Evropskih zajednica o pravilima za saradnju koja se odnose na finansijsku pomoć Evropske zajednice Republici Srbiji, u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).Na sednici održanoj 13. decembra, članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su i podržali Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Komisije Evropskih zajednica o pravilima za saradnju koja se odnose na finansijsku pomoć Evropske zajednice Republici Srbiji, u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Sednici je predsedavao Miloš Jevtić.

Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić istakao je da su Sporazumom, potpisanim 29. novembra, stvoreni uslovi za dalji ubrzani razvoj finansijske i ekonomske saradnje između Vlade Srbije, Evropske unije i njenih članica. Za period 2007-2013. Evropska komisija usvojila je nov finansijski instrument pružanja pomoći zemljama koje nisu članice Evropske unije, a čiji je cilj da zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo, koriste jedinstvena finansijska pravila, usklađena sa pravilima koja važe i za zemlje članice. Time bi se ubrzale njihove pripreme za članstvo u EU i olakšao pristup korišćenju i upravljanju fondovima EU. Radi se o instrumentu za pretpristupnu pomoć iz koga će se u Srbiji u narednom periodu prioritetno finansirati programi podrške vezani za tranzicione procese i izgradnju institucija, a koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU. Drugo, ovaj instrument podržaće programe regionalne i prekogranične saradnje.

Državni sekretar je rekao da ukupna finansijska vrednost IPA u šestogodišnjem periodu za zemlje kandidate i potencijalne kandidate iznosi 11, 468 milijardi evra i da je stoga veoma važno da Srbija što pre dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU. To, takođe, podrazumeva i da se što pre izgradi pravni i administrativni okvir za korišćenje pomoći od strane EU, kao i da Srbija ponudi dovoljan broj kvalitetnih programa koji će se finansirati iz tih sredstava.

Predsednik Odbora Miloš Jevtić naglasio je da će Srbija ovim sporazumom dobiti najveći iznos sredstava u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana.

Odbor je, takođe, prihvatio izveštaje sa sastanaka Prvog radnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i nacionalnih koordinatora za parlamentarnu saradnju, održanih u Sofiji i Tirani povodom usvajanja Memoranduma o razumevanju o parlamentarnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja