Petak, 15. maj 2015.

Osma sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na Osmoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju od 15.aprila, članovi Odbora informisali su se o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na bezbednost srpskog naroda, a povodom događaja u BJR Makedoniji.


Sednica Odbora bila je zatvorena za javnost, u skladu sa tačkom 21. stav 1. Odluke o postupanju sa tajnim podacima, koju je doneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, s obzirom da su Odboru dostavljene informacije sa oznakom stepena tajnosti.

Na osnovu člana 256. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, Odbor je jednoglasno odlučio da sa sednice zatvorene za javnost da informaciju, koju je predsednik Odbora Milovan Drecun, na osnovu člana 256. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, predstavio javnosti:

„Na današnjoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost, razmotrili smo pitanje stanja bezbednosti na Kosovu i Metohiji, posebno bezbednost srpskog naroda, imajući u vidu aktuelne događaje u Makedoniji.
Zaključili smo da je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kada se imaju u vidu aktuelna dešavanja u Makedoniji, relativno stabilno, ali napeto, sa indikatorima koji upućuju da može biti povećan stepen ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda.
Događaji u Makedoniji, imajući u vidu da je naša procena da se tenzije neće smirivati, već da će eskalirati, dodatno ugrožavaju bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Centar ilegalnih aktivnosti na Kosmetu je, što se tiče prikupljanja i skladištenja naoružanja, regrutacije terorista i gomilanja terorističkih grupa za ubacivanje van Kosmeta, u Gnjilanu, i to ponajviše ugrožava srpski narod koji živi u kosovskom pomoravlju.
Procena je da su trenutno najbezbedniji, mada ne maksimalno bezbedni, Srbi na severu Kosova, zbog njihove kompaktnosti i homogenosti. Što se tiče Srba na potezu od Gračanice prema kosovskom pomoravlju, tamo je rizik najveći, zbog toga što je Gnjilane glavni centar ilegalnih aktivnosti.
Nema saznanja da može doći do prelivanja i destabilizacije iz Makedonije na područje centralne Srbije, nisu uočene nikakve naoružane albanske grupe na području juga centralne Srbije.
Ono što je posebno za nas značajno je da Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i sve službe bezbednosti rade timski, u izuzetnoj koordinaciji, i to uliva poverenje da će biti sprečena bilo kakva destabilizacija u slučaju daljeg zaoštravanja, kako procenjujemo, događaja u Makedoniji“.

Sednici su prisustvovali ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Veljović, direktor policije, Igor Kecojević i Bojan Dimić, predstavnici BIA, brigadni general Petar Cvetković, direktor VBA, brigadni general Slavoljub Dabić, direktor VOA, Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i Zoran Stanković predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milovan Drecun.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja