Četvrtak, 8. decembar 2005.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Osmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini za četvrtak, 8. decembar sa početkom u 11 časova.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Osmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini za četvrtak, 8. decembar sa početkom u 11 časova.

Narodna skupština je za ovu sednicu usvojila sledeći dnevni red:

1.Predlog zakona o raspodeli transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade u 2006. godini, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveze Republičkog fonda za penzijsko i invalidfsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

6. Predlog zakona o hipoteci, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

7. Prestanak dužnosti, razrešenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija,

8. Predlog zakona o davanju kontragarancije Republike Srbije Srbiji i Crnoj Gori po zajmu Evropske investicione banke (Projekat sveobuhvatne rehabilitacije infrastrukture kontrole letenja –Srbija i Crna Gora), koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Prvog dana rada Narodna skupština je obavila pretres u načelu o Predlogu zakona o raspodeli transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade u 2006. godini. Na početku rasprave o ovom zakonskom projektu narodnim poslanicima se obratio ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić. On je, između ostalog, podsetio da Ministarstvo finansija sa predstavnicima stalne konferencije gradova i opština priprema zakonsku regulativu za fiskalnu decentralizaciju, koja će stići u skupštinsku proceduru u prvoj polovini sledeće godine. Usvajanjem predloženog zakona o raspodeli transfernih sredstava gradovima i opštinama za 2006. godinu, po rečima ministra Dinkića čini se i korak ka fiskalnoj decentralizaciji u Republici.

U nastavku rada, Narodna skupština je otvorila zajednički načelni pretres o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza republičkih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih obaveza i predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Drugog dana rada (12. decembar) narodni poslanici su govorili o povredama Poslovnika Narodne skupštine, a bilo je i više replika, pa je predsednik Predrag Marković odredio pauzu u radu sednice Narodne skupštine da bi se izvršile potrebne konsultacije.

Trećeg dana rada ( 13. decembar) Narodna skupština je otvorila zajednički načelni pretres o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza republičkih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novačnih potraživanja i predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigutrnosti građana i o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Četvrtog dana rada (14. decembar), narodni poslanici su okončali jedinstveni načelni pretres oPredlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveze Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona finansijskoj podršci porodici sa decom.

U nastavku rada, Narodna skupština je obavila načelni pretres o Predlogu zakona o hipoteci. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić je, obrazlažući Predlog zakona, rekao da se radi o predlogu zakona koji ima za cilj da omogući efikasnu primenu instituta hipoteke, kao oblika zaloge koja se konstituiše na nepokretnosti, da bi ta nepokretnost svojom vrednošću bila obezbeđenje za potraživanje koje je hipotekarni poverilac dao svom hipotekarnom dužniku. Predložene odredbe rešiće probleme koji su se pojavljivali pri prodaji nepokretnosti od strane sudova i omogućiti konstituisanje hipoteke na nedovršenim i neuknjiženim objektima, čime će se podići kreditni potencijal građana, rekao je ministar Parivodić.

U popodnevnom delu rada, Narodna skupština je otpočela raspravu o prestanku dužnosti, razrešenju i izboru nosilaca pravosudnih organa.

Petog dana rada (15. decembar) Narodna skupština je okončala raspravu o prestanku dužnosti, razrešenju i izboru nosilaca pravosudnih funkcija i obavila načelni pretres o Predlogu zakona o davanju kontragarancije Republike Srbije Srbiji i Crnoj Gori po zajmu Evropske investicione banke(projekat sveobuhvatne rehabilitacije infrastrukture kontrole letenja – Srbija i Crna Gora). Predlog zakona obrazložio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. On je rekao da se nada da će narodni poslanici podržati ovaj Predlog zakona, čime će biti omogućeno opremanje naše kontrole letenja da bi ona mogla da obavlja svoju funkciju u skladu sa oštrim kriterjumima Eurokontrole.

U popodnevnom delu rada, narodni poslanici su obavili pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o raspodeli transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade u 2006. godini i Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada.

Šestog dana rada (20. decembar) Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveze Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona finansijskoj podršci porodici sa decom.

Sedmog dana rada (21. decembar) narodni poslanici razmotrili su amandmane podnete na Predlog zakona o hipoteci i Predlog zakona o davanju kontragarancije Republike Srbije Srbiji i Crnoj Gori po zajmu Evropske investicione banke (projekat sveobuhvatne rehabilitacije infrastrukture kontrole letenja – Srbija i Crna Gora).

Po okončanju pretresa, predsedavajući Vojislav Mihajlović odredio je 22. decembar u 10,00 časova kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Osme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini.

U Danu za glasanje (22. decembra), Narodna skupština je usvojila Predlog zakona o raspodeli transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade u 2006. godini, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveza Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu Republike Srbije po osnovu preuzimanja obaveze Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika nastalih po osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona finansijskoj podršci porodici sa decom, Predlog zakona o hipoteci, Predlog odluke o prestanku sudijske dužnosti sudijama opšte nadležnosti i Predlog zakona o davanju kontragarancije Republike Srbije Srbiji i Crnoj Gori po zajmu Evropske investicione banke (Projekat sveobuhvatne rehabilitacije infrastrukture kontrole letenja –Srbija i Crna Gora).

Po obavljenom glasanju o tačkama dnevnog reda i reklamiranim povredama Poslovnika, predsedavajući Vojislav Mihajlović zaključio je Osmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2005. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja