16. oktobar 2019. Šef delegacije Narodne skupštine u IPU dr Vladimir Orlić na generalnoj debati na temu „Jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje“

16. oktobar 2019. Šef delegacije Narodne skupštine u IPU dr Vladimir Orlić na generalnoj debati na temu „Jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje“

Sreda, 16. oktobar 2019.

Orlić govorio na generalnoj debati IPU

Šef delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Vladimir Orlić, govorio je na generalnoj debati na temu „Jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje“, koja je održana u okviru 141. zasedanja IPU u Beogradu.


On je istakao da je uloga parlamenata internacionalizovana i da o parlamentima možemo govoriti kao o aktivnim učesnicima na međunarodnom planu, kao i da su mir i saradnja na globalnom i regionalnom nivou, privrženost vladavini prava i poštovanje međunarodnog prava, osnovni postulati, kako unutrašnjeg, tako i spoljnopolitičkog delovanja Republike Srbije.

„Bez obzira što je Srbija u bližoj prošlosti u slučaju Kosova i Metohije postala žrtva flagrantnog kršenja međunarodnog prava, njegovih normi i principa, narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i bez obzira na sve teškoće sa kojima se danas suočava zbog jednostranih poteza Prištine, Srbija nikad nije odustala od tih svojih postulata, već se uvek trudila da ih dodatno afirmiše. Primer Kosova i Metohije najbolje svedoči o tome koliko je poštovanje međunarodnog prava bitno i kakve posledice mogu da nastanu ukoliko se postupi drugačije“, naglasio je Orlić.

On je naveo niz jednostranih poteza Prištine, koji se suprotstavljaju principima regionalne saradnje i poštovanju međunarodnog prava, poput uvođenja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, usvajanja tzv. Platforme za politički dijalog sa Beogradom, neispunjavanja Briselskog sporazuma, pokušaja pravljenja vojske suprotno Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, zloupotrebe kulturnog nasleđa, ograničavanja slobode kretanja zvaničnicima i građanima, pretnji, fizičkih napada, jasno stavljaju do znanja da se ne radi o sudbini jedne teritorije, već o sudbini naroda – kako srpskog, tako i albanskog koji je takođe pogođen svim ovim merama. Orlić je istakao da se ne govori samo o potrebi da se poštuje pravo na svoj identitet, jezik i kulturu, već pre svega pravo na život i da tu ne postoji nijedan protivan međunarodnopravni argument.

„Uprkos svemu, Srbija je spremna da nastavi dijalog čim takse budu ukinute i da mirnim putem, u skladu sa principima međunarodnog prava, nastavi da se bori za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, koje je od ogromnog značaja i za stabilnost regiona“, naglasio je Orlić.

On je istakao da je danas, kad se suočavamo sa svetom stalnih promena, kad govorimo o Četvrtoj industrijskoj revoluciji, pokušavajući da predvidimo njene implikacije, između ostalog i na nacionalnu i internacionalnu bezbednost, jasan značaj poštovanja međunarodnog prava.

„To pred nas stavlja jasan zahtev da se sve više uključujemo u međunarodne politike i pratimo dešavanja na međunarodnom planu. Uloga parlamenata u tom smislu treba i mora biti ojačana kroz direktno angažovanje u okviru političkih sistema i preko organizacija međunarodnog karaktera na čelu sa IPU, njenim institutima i mehanizmima delovanja“, zaključio je Orlić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2