Petak, 10. novembar 2017.

Omerović podneo inicijativu za postavljanje spomen ploče pripadnicima „muhamedanskog bataljona“

Povodom državnog praznika Dana primirja u I svetskom ratu, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova predao je Skupštini grada Beograda inicijativu da se u Beogradu postavi spomen-ploča „muhamedanskom bataljonu“, kojim je komandovao kaplar Šemso Midović.


Omerović u pisanoj izjavi navodi:

„Iduće godine obeležiće se 100 godina od završetka I svetskog rata. Uvek bi trebalo da se sećamo herojske i slavne borbe srpske vojske, velikih bitaka i ogromnih žrtava. Svi znamo o čuvenim bitkama na Ceru i Kolubari; svi znamo o povlačenju preko Albanije, bez presedana u istoriji, gde se uz vojsku povlačio i narod; svi znamo o Plavoj grobnici, Krfu, Solunskom frontu, zarobljeništvu, tifusu...

I sve to uz neviđene žrtve, 28 odsto stanovništva je izgubilo život!

Svi znamo o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine i legendarnom komandantu majoru Gavriloviću. Međutim, malo se zna da je u odbrani Beograda učestvovalo i 15 odsto vojnika koji su bili muslimanske veroispovesti i koji su pripadali takozvanom „muhamedanskom bataljonu“!

To je bio 4. bataljon 10. kadrovskog puka, koji je, zajedno sa 7. pukom, činio KIČMU ODBRANE BEOGRADA. Tim bataljonom je komandovao kaplar Šemso Midović iz Sjenice. Držali su jednu od poslednjih barikada na potezu između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, uz neviđeni heroizam po kazivanju, ali i po dokumentima iz Arhiva Vojske Srbije. Poginuli su braneći Beograd!

Inicijativom se mora otrgnuti od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda. Osim naše ljudske obaveze i zahvalnosti tim ljudima koji su dali svoj život braneći Beograd, ako smo odgovorni moramo misliti i na našu budućnost. To je posebno važno danas kada smo svedoci pojačanih tenzija na relaciji dveju država i dvaju naroda. Sa zapaljivom retorikom.

Siguran sam da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd doprineti jačanju dobrih odnosa i poverenja. Nadam se da nam je to svima cilj! Pozitivnu ulogu Bošnjaka u odbrani Beograda moramo istaći i učiniti vidljivim u kulturi sećanja i javne komemoracije.

Dostojno obeležiti taj deo herojske odbrane Beograda je naša obaveza. Dugujemo to ovim vojnicima!"Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja