Petak, 20. oktobar 2006.

Okrugli sto o ulozi parlamenta u Domu Narodne skupštine

U Domu Narodne Skupštine Republike Srbije održan je 20. oktobra ove godine okrugli sto na temu “Parlament i načela dobre vladavine: Organizacija i rad plenuma i odbora”, koji je organizovan u okviru dvogodišnjeg projekta podrške Saveta Evrope i Evropske unije parlamentarnim institucijama u Srbiji.U Domu Narodne Skupštine Republike Srbije održan je 20. oktobra ove godine okrugli sto na temu “Parlament i načela dobre vladavine: Organizacija i rad plenuma i odbora”, koji je organizovan u okviru dvogodišnjeg projekta podrške Saveta Evrope i Evropske unije parlamentarnim institucijama u Srbiji.

Otvarajući okrugli sto, predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Predrag Marković pozdravio je nastavak saradnje sa međunarodnim institucijama koje pružaju podršku Narodnoj skupštini. On je istakao da parlamentarno pravo u Srbiji istovremeno pokušava da reši, kroz skupštinsku aktivnost i poslovničke izmene, sve ono što se do završetka preuzimanja nadležnosti i sistemskih zakonskih rešenja, ne može rešiti. Poslanici se, naime, suočavaju sa problemom vezanim za izgradnju države i donošenjem velikog broja zakona koji će prihvatiti standarde jake parlamentarne demokratije i istovremeno nastoje da se ugradi zaštita pojedinačnih prava. Zato su, ocenio je predsednik Marković, potrebne čvrste institucije i jasna procedura da država bude uspostavljena što pre i na zakonit način, a pojedinac zaštićen od moguće “bahatosti“države.

On se posebno osvrnuo na zakonodavnu aktivnost u prethodnom periodu i rekao da su sve poslaničke grupe pomogle da sadašnji skupštinski saziv donese najveći broj zakona u istoriji srpskog parlamentarizma-260, a među usvojenim propisima ima ogroman broj sistemskih zakona. Sadašnji saziv Skupštine usvojio je i Predlog novog ustava i u dva navrata izmene Poslovnika.

Edukacija poslanika i zaposlenih u stručnim službama i posete drugima parlamentima značajni su za unapređenje skupštinskog rada i zato je dragocena pomoć međunarodnih institucija kao što su Savet Evrope, OEBS i Evropska komisija, ocenio je predsednik Marković. Uporedna iskustva i parlamentarna praksa drugih država pomažu u radu stručnim službama srpskog parlamenta i “mi tražimo pomoć, da bi poštujući tuđa iskustva, pomogli sebi”, zaključio je predsednik Narodne skupštine.

U uvodnoj reči, šef beogradske Kancelarije Saveta Evrope Deni Iber rekao je da je demokratija proces, a jedan od njenih osnovnih principa je dijalog i razmena mišljenja. Za funkcionisanje parlamenta potrebno je da se čuje i glas opozicije i da rad vlade bude kontrolisan od parlamenta, istakao je Deni Iber.Pritom je naveo da parlament treba da služi kao dobar primer za sprovođenje principa transparentnosti i odgovornosti, poštovanja ljudskih prava i “zdravih budžetskih načela”. I po njegovoj oceni, okrugli stolovi i seminari su prilika za dalji razvoj parlamentarne demokratije u Srbiji.

U nastavku rada, o organizaciji i funkcionisanju Narodne skupštine Republike Srbije, s osvrtom na Ustav Republike Srbije i Poslovnik Narodne skupštine Republike Srbijegovorila je dr Irena Pejić, profesor Ustavnog prava . Ona je analizirala organizaciju Narodne skupštine i ocenila da najviše zakonodavno telo funkcioniše na tradicionalnim principima.

O radu parlamenata zemalja članica Evropske unije i Saveta Evrope govorili su strani eksperti i članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Finske, Norveške i Velike Britanije. Oni su preneli svoja iskustva kja se tiču usvajanja i primene evropskih standarda u funkcionisanju parlamentarnih plenuma i odbora.

Učesnicima okruglog stola obratio se na kraju Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, koji je govorio o javnosti rada parlamenta.

Ovo je drugi okrugli sto, koji je organizovan na zajedničku inicijativu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropske unije, odnosno Evropske agencije za rekonstrukciju, u cilju jačanja administrativnih kapaciteta parlamenata Srbije i Crne Gore.Učesnici skupa bili su poslanici Narodne skupštine, zaposleni u stručnim skupštinskim službama, međunarodni stručnjaci i članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1