Četvrtak, 24. novembar 2022.

Održavanje 14. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

Delegacija Narodne skupštine u sastavu: Marinika Tepić, Sandra Božić, Veroljub Arsić, Aleksandar Mirković, Igor Bečić, Elvira Kovač, Dijana Radović, Miroslav Aleksić, Ksenija Marković, Đorđe Miketić, Usame Zukorlić, Nataša Ivanović i Nemanja Joksimović, otputovala je u Strazbur, učestvuje na 14. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP).


Na ovom sastanku, koji se održava 23-24. novembra 2022. godine, poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmeniće stavove o trenutnoj situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije, a posebno će biti razmatrano stanje u pregovaračkom Klasteru 1 – „Osnove“ (sa fokusom na poglavlja 23 i 24, uključujući osnovna prava, slobodu izražavanja, skupštinu i implementacija ustavnih amandmana), stanje u Klasteru 4 (sa fokusom na zaštitu životne sredine i klimatske promene), o Klasteru 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast (sa fokusom na ekonomski razvoj RS), o saradnji EU i Srbije u Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici/Zajedničkoj bezbednosnoj odbranbenoj politici i usklađivanje sa ovim politikama, kao i o Dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

U razmeni stavova sa Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija učestvuju i predstavnici Vlade Srbije, češkog predsedavanja Savetu EU, Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove. U ime Vlade Republike Srbije na sastanku učestvuje ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.