18. februar 2016. Premijerno predstavljanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI 2015) u Srbiji

18. februar 2016. Premijerno predstavljanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI 2015) u Srbiji

Četvrtak, 18. februar 2016.

Održano premijerno predstavljanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI 2015) u Srbiji

Ekonomski kokus u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privrednom komorom Srbije – Grupacija veledrogerija, organizovao je premijerno predstavljanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI 2015) u Srbiji.


Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI) je jedinstvena metodologija za ocenu i rangiranje zdravstvenih sistema u Evropi, posmatrano iz ugla pacijenata, koju sprovodi međunarodna organizacija Health Consumer Powerhouse počev od 2006. Nakon prve prezentacije koja je održana u Briselu 26. januara, prezentacija EHCI 2015 održana je u Srbiji.

Predsednik Ekonomskog kokusa prof. dr Vladimir Marinković pozdravljajući prisutne izrazio je zadovoljstvo zbog pomeranja Srbije za tri mesta na rang listi zdravstvenih sistema u Evropi, u odnosu na prošlu godinu. Prof. dr Vladimir Marinković je ocenio da će rezultati najnovijeg Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa u Srbiji dati uvid u kakvom je stanju zdravstvo u Srbiji u odnosu na druge zemlje u Evropi i pokrenuti diskusiju o reformama koje je neophodno sprovesti u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i uspostavljanja održivog i stabilnog zdravstvenog sistema kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima NALED-a koji su zajedno sa Privrednom komorom Srbije – Grupacijom veledrogerija pokrenuli „Zdravu inicijativu“, u okviru koje će se, kako je istakao, sarađivati na unapređenju zakonskih rešenja u oblasti zdravstva kroz Ekonomski kokus i otvoreni dijalog sa privredom, lokalnim samoupravama, zdravstvenim ustanovama, Ministarstvom zdravlja i drugim ključnim akterima.

Simo Vuković iz NALED-a čestitao je Ministarstvu zdravlja na naporima da unapredi poziciju Srbije na rang listi. Vuković je rekao da je NALED sproveo istraživanje koje je obuhvatilo 105 opština i naveo da su izdvajanja za zdravstvo na lokalu prilično skromna, kao i da je odsustvo kontrole i nadzora doprinelo dugovanju zdravstvenih ustanova. On je dodao da se traži adekvatno rešenje za prevazilaženje blokada zdravstvenih ustanova. Vuković je istakao da će NALED u narednom periodu raditi na nizu regulatornih dokumenata i izmenama postojećih dokumenata u cilju daljeg napretka Srbije na rang listi zdravstvenih sistema po kvalitetu i dostupnosti usluga za pacijente.

Vodeći istraživač i direktor organizacije Health Consumer Powerhouse iz Švedske dr Arne Bjornberg istakao je da je Evropski zdravstveni potrošački indeks za 2015. rangirao Srbiju na 30. mesto među 35 zdravstvenih sistema po kvalitetu i dostupnosti usluga za pacijente, čime je zabeležen napredak od tri pozicije u odnosu na prethodno rangiranje.

Dr Arne Bjornberg predstavio je ključne preporuke za Srbiju, da uvede elektronske servise u zdravstvo po uzoru na Makedoniju, kao i da propiše javno objavljivanje rezultata lečenja u svim bolnicima. Takođe, važna preporuka Bjornberga jeste povećanje marže od 12% koja otežava poslovanje apoteka i kako je dodao, jedan je od razloga njihovog prekomernog zaduživanja.

Bjornberg je naveo da je od maksimalnih 1.000 poena Srbija osvojila 554, a najbolji rezultat ostvarila je u kategoriji „Prava i obaveštenost pacijenata“, a da su loše ocene dobijene, između ostalog, za slabu prevenciju bolesti uzrokovanih pušenjem, krvnim pritiskom, operaciju katarakte, transplantaciju bubrega, brigu o starima i korupciju. Iza Srbije su ostali Bugarska, Rumunija, Albanija, Poljska i Crna Gora dok su uspešnije bile Slovenija, Hrvatska i Makedonija.

Generalna ocena EHCI 2015 jeste da evropski zdravstveni sistemi napreduju uprkos starenju stanovništva, migrantskoj krizi, kao i strogim merama štednje. To je posebno značajno za Srbiju i lokalne samouprave koje su u 2015. godini za zdravstvo u proseku izdvajale svega 0,8% budžeta. Neophodno je uspostaviti sistem upravljanja i kontrole nad preuzetim finansijskim obavezama od strane zdravstvenih ustanova i njihovih osnivača odnosno lokalne samouprave, istakao je dr Bjornberg.

Sastanku su, pored predsednika Ekonomskog kokusa prof. dr Vladimira Marinkovića, prisustvovali članovi Ekonomskog kokusa i članovi Odbora za zdravlje i porodicu, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Odbora, narodni poslanici Milan Petrić i prof. dr Branko Đurović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić, predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije, Komore zdravstvenih ustanova Srbije, Saveza udruženja pacijenata Srbije, Stomatološke komore Srbije, Zdravstvenog saveta Srbije, farmaceutskih kompanija, kao i privatnih zdravstvenih ustanova.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31