6. mart 2012. Učesnici javnog slušanja na temu ”Korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije“

6. mart 2012. Učesnici javnog slušanja na temu ”Korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije“

Utorak, 6. mart 2012.

Održano javno slušanje o korišćenju pretpristupnih fondova Evropske unije

Odbor za evropske integracije organizovao je 6. marta u Domu Narodne skupštine javno slušanje na temu ”Korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije“ (IPA).


Na početku rada, predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga istakao je značaj ove teme nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da je status kandidata potvrda ispravnosti puta kojim ide Srbija, kao i da će ubuduće moći da koristi više sredstava iz pretpristupnih fondova EU.`

Delević je istakla da je Srbija od početka procesa tranzicije od EU, preko pretpristupnih fondova ili direktno od pojedinih država donatora, dobila oko 3,5 milijardi evra. Taj novac je utrošen u obrazovanje, poljoprivredu, infrastrukturu, zaštitu životne sredine, lokalni razvoj i drugo.

Sredstva koje će Srbija ubuduće koristiti iz pretpristupnih fondova EU pomoći će da se u zemlji sprovedu reforme, naglasila je Milica Delević.

Zamenik direktorke Kancelarije za evropske integracije Ognjen Milić naveo je da je u periodu od 2007. do 2013. godine iz pretpristupnih fondova EU za Srbiju namenjeno 1,4 milijardi evra, ali da se očekuje da će budžetom EU za period 2013-2020. godine ta sredstva biti uvećana. Do sada dobijena sredstva IPA utrošena su za realizaciju 129 projekata koji su bili u funkciji podrške tranziciji i izgradnji institucija i podrške projektima prekogranične saradnje.

Kao kandidat za članstvo u EU Srbija će moći da koristi i preostale komponente IPA - za regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i razvoj seoskih područja, a pre svega, poljoprivrede kao strateški važne oblasti.
O korišćenju sredstava iz IPA fondova govorili su predstavnici Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Ministarstva prosvete i nauke, kao i Opštine Arilje.

Učesnike javnog slušanja pozdravila je predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, a u ime Delegacije EU u Srbiji obratio im se zamenik šefa Delegacije Adriano Martins. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht govorila je o značaju borbe sa poboljšanje uslova života u Srbiji i istakla značaj razvijanja zelene, čiste energije.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja