24. jul 2013. Učesnici javnog slušanje na temu Projekat plovnog puta Kanal Morava

24. jul 2013. Učesnici javnog slušanje na temu Projekat plovnog puta Kanal Morava

Sreda, 24. jul 2013.

Održano javno slušanje na temu Projekat plovnog puta Kanal Morava

U organizaciji Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, danas je u Domu Narodne skuštine održano javno slušanje na temu „Projekat plovnog puta Kanal Morava“.


Dejan Radenković, predsednik Odbora, otvorio je javno slušanje i pozdravio učesnike, izražavajući zadovoljstvo zbog velikog odziva stručne javnosti.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević je istakao da ovakav projekat omogućava Srbiji da valorizuje svoj geografski položaj, da se približi Zapadnoj i Centralnoj Evropi i da se poveže sa svim ostalim delovima sveta. Ministar je dodao da je ovaj projekat multidisciplinaran, jer nije reč samo o plovnom putu, već ovakav projekat, između ostalog, obezbeđuje i odbranu od poplava oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta, omogućava proizvodnju električne energije na najmanje pet hidroelektrana, stvara uslove za različite tipove turizma, usporava proces odumiranja sela, štiti životnu sredinu, uređuje obale. Takođe, Bačević je ocenio da ni plovnost ne treba da se zanemari, jer su troškovi plovidbenog transporta mnogo niži u odnosu na ostale oblike saobraćaja. Ministar je naveo da se u narednom periodu očekuju rezultati studije izvodljivosti, koji će pokazati da li će ovaj projekat biti realizovan.

Tokom diskusije, bilo je reči o ceni održavanja kanala, problemima koje može usloviti erozija, isplativosti ovog projekta i roku kada se očekuje da će studija izvodljivosti biti završena.

Učesnici javnog slušanja bili su, pored narodnih poslanika, i predstavnici Republičke agencije za prostorno planiranje, predstavnici lokalnih samouprava, Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe, profesori Saobraćajnog i Geografskog univerziteta, predstavnici Saobraćajnog instituta CIP, nevladinog sektora, javnih preduzeća i predsednik Koordinacionog tima asocijacije Rotary klubova Makedonije i Srbije za javno zastupanje ideje plovnog puta Dunav-Morava-Vardar-Egej.

Javno slušanje organizovano je uz podršku programa Ujednjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, koji se sprovodi u saradnji Narodne skupštine i ove dve organizacije.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 24. jul 2013. | javno slušanje: Projekat plovnog puta Kanal Morava 24.07.2013.