Četvrtak, 22. decembar 2011.

Održano javno slušanje na temu ”Primena Nacionalnog akcionog plana za implementaciju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325- Žene, mir i bezbednost”

U organizaciji Odbora za odbranu i bezbednost danas je održano javno slušanje na temu: ”Primena Nacionalnog akcionog plana za implementaciju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 - Žene, mir i bezbednost“.


Otvarajući javno slušanje, član Odbora za odbranu u bezbednost Meho Omerović je istakao da nakon godinu dana od kada je Vlada Republike Srbije usvojila Nacionalni akcioni plan za implementaciju Rezolucije 1325 SB UN, treba da se oceni šta se uradilo na njegovoj primeni, koji su zadaci u budućnosti i šta Narodna skupština treba da uradi, pre svega u kontroli primene Nacionalnog akcionog plana. Omerović je naglasio da je Republika Srbija prepoznala značaj uvođenja rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti, ističući da pitanje bezbednosti nije samo muška tema.

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da su se vremena i način mišljenja promenili, tako da se pitanjima bezbednosti ne bave više samo muškarci, već da su i žene aktivan činilac u uspostavljanju stabilniosti i bezbednosti. One imaju ulogu kao graditeljke mira, političarke i aktivistkinje. Predsednica je ukazala da posebnu pažnju treba posvetiti formiranju i funkcionisanju institucionalnih mehanizama za primenu Nacionalnog akcionog plana i da je neophodno obrazovanje Nadzornog tela za praćenje i sprovođenje NAP-a, što je u nadležnosti Narodne skupštine, a koga će činiti predstavnici nadležnih odbora Narodne skupštine i poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Članica Odbora za rodnu ravnopravnost Jelena Travar Miljević podsetila je prisutne da je Srbija jedna od 21 države koje su usvojile Rezoluciju 1325 SB UN i da se time ojačava uloga žena u reforskom procesima sektora bezbednosti i postiže rodna ravnopravnost. Travar Miljević je ukazala da je pred Narodnom skupštinom zadatak formiranja Nadzornog odbora za praćenje sprovođenja NAP-a i predložila je da se predsednici Narodne skupštine uputi predlog da se održi sednica Narodne skupštine na kojoj će se doneti Odluka o formiranju Nadzornog tela u koji će nadležni odbori Narodne skupštine delegirati svoje predstavnike.

Sonja Liht, predsednica Beogradkog fonda za političku izuzetnost, koji sprovodi projekat Partnerstvo za rod i ljudsku bezbednost, istakla je da su u tom projektu zajedno učestvovali predstavnici zakonodavane vlasti, izvršne vlasti, nezavisnih regulatornih tela, kao i civilnog društva, što pokazuje političku zrelost našeg društva, ukazavši da su to bitni koraci u jačanju parlamentarne demokratije i države.

Svoja izlaganja na javnom slušanju imali su i dr Tanja Miščević, državna sekretarka Ministarstva odbrane i i predsednica Političkog saveta za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir bezbednost, Vesna Nikolić, načelnica Odeljenja za opšte pravne poslove u Sekretarijatu ministarstva Unutrašnjih poslova i predsednica Multisektorskog koordinacionog tela za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana i general - major dr Božidar Forca, načelnik Uprave za strategijsko planiranje sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane i zamenik predsednice Multisektorskog kooordinacionog tela. Oni su govorili o preduzetim merama, aktivnostima i rezultatima nakon godinu dana od usvajanja Nacionalnog akcionog plana, kao i o predstojećim koracima u njegovom sprovođenju.

U raspravi koja je usledila, učestvovale su Dragana Petrović iz Saveta za ravnopravnost polova Vlade Republike Srbije, Sonja Stojanović direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Zorana Antonijević iz Misije OEBS u Srbiji. Govorilo se o potrebi kontinuiranog rada na sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 SB UN, kao i o potrebi sprovođenja statističkih analiza, ali i kvalitativnih istraživanja o zastupljenosti i učešću žena u sektoru bezbednosti.

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, učestvujući u raspravi, istakla je da je najbitnije jasno objasniti građanima i građankama Srbije šta znači rodna ravnopravnost u sektoru bezbednosti, dok je narodni poslanik Konstantin Arsenović izrazio uverenje da će se nastraviti sa uspešnim uvođenjem principa rodne ravnopravnosti u oblast odbrane i bezbednosti.
Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja