Utorak, 6. decembar 2011.

Održano javno slušanje na temu „Izrada socijalne karte za 200 porodica čiji su bliski srodnici kidnapovani ili nestali na Kosovu i Metohiji“

Javno slušanje na temu „Izrada socijalne karte za 200 porodica čiji su bliski srodnici kidnapovani ili nestali na Kosovu i Metohiji“, u organizaciji Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, održano je danas u Domu Narodne skupštine.


Projekat izrade socijale karte za 200 porodica čiji su bliski srodnici kidnapovani ili nestali na Kosovu i Metohiji, inicirali su Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM i Udruženje žena sa Kosova i Metohije, a podržala je Međunarodna komisija za nestala lica.

Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović istakao je da porodice kidnapovanih i nestalih lica, kao interno raseljena lica, žive u izuzetno teškim uslovima. Naročito su materijalno ugroženi oni koji su prisiljeni da iznajmljuju privatan smeštaj, kao i smešteni u kolektivnim centrima. Rešavanje problema lošeg položaja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, kao i dobijanje informacije o njihovim sudbinama, zahteva ulaganje zajedničkih napora i međunarodne zajednice i državnih organa, zaključio je Omerović.

Predsednica Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Verica Tomanović ukazala je da se ovim projektom ispituje položaj 200 porodica u statusu interno raseljenih lica, na teritoriji Beograda i stepen ostvarivanja njihovih prava. Istakla je da ne postoji jasna i precizna evidencija o tačnom broju nestalih i kidnapovanih lica na teritoriji Kosova i Metohije i naglasila je potrebu saradnje institucija države i međunarodne zajednice. Porodice nestalih i kidnapovanih nisu ostvarile svoja prava propisana međunarodnim pravom, istakla je Tomanović.

Problem odsustva tačne evidencije i neusaglašenosti podataka iz različitih izvora, vezanih za broj nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji, naglasila je i predstavnica Udruženja žena sa KiM Desa Topličević.

Sa metodologijom rada na prikupljanju podataka i sa rezultatima dobijenim istraživanjem za potrebe projekta izrade socijalne karte za 200 porodica čiji su bliski srodnici kidnapovani ili nestali na Kosovu i Metohiji, prisutne je upoznala sekretarka Partnerskog projekta za izradu socijalne karte Vukosava Stevanović.

U svojstvu predsednika Komisije za za nestala lica Vlade Republike Srbije, prisutnima se obratio i generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, ističući da je izostanak odgovora o sudbini kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji jedna od najtežih tema i najtežih posledica ratnih dešavanja. Konstatovao je da su pravosudni organi u Srbiji procesuirali zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, ali da to nije učinjeno i sa druge strane. Odalović se, kao i ostali sagovornici, osvrnuo i na odsustvo jedinstvene i konsolidovane liste nestalih i kidnapovanih na teritoriji Kosova i Metohije.

Metju Holidej, predsednik Međunarodne komisije za nestala lica koja je finansirala projekat naglasio je ključnu ulogu Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM i Udruženja žena sa KiM za pokretanje tog projekta, kao i u prikupljanju relevantnih podataka za potrebe projekta.

U nastavku je usledila diskusija u kojoj su učestvovali članovi porodica kidnapovanih i nestalih, kao i predstavnici organizacija koje se bave ovom temom.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
petak, 7. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja