9. mart 2012. godine Učesnici javnog slušanja ''Politika evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije „Zdravlje 2020“ – zdravlje u svim politikama i Srbija''

9. mart 2012. godine Učesnici javnog slušanja ''Politika evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije „Zdravlje 2020“ – zdravlje u svim politikama i Srbija''

Petak, 9. mart 2012.

Održano javno slušanje na temu: Politika evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije „Zdravlje 2020“ – zdravlje u svim politikama i Srbija

Javno slušanje na temu: Politika evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije „Zdravlje 2020“ – zdravlje u svim politikama i Srbija, u organizaciji Odbora za zdravlje i porodicu, održano je danas u Domu Narodne skupštine.


Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr Paja Momčilov otvarajući javno slušanje naveo je da će dokument SZO „Zdravlje 2020“ biti usvojen u narednim mesecima i da će obeležiti zdravstvenu politiku evropskog regiona u navedenom periodu. Bitno je da u Srbiji razgovaramo o ovom dokumentu i da mobilišemo društvenu javnost da spremno dočeka njegovo donošenje i uspešno primeni zacrtane ciljeve, naglasio je dr Momčilov.
Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Dorit Nican Kaluski prisutnima je predstavila osnovne postavke nove zdravstvene politike evropskog regiona SZO „Zdravlje 2020“. Dr Kaluski je navela da je cilj ovog dokumenta da se unapredi zdravlje i dobrobit stanovništva smanjenjem nejednakost u pristupu zdravstvenoj zaštiti i obezbedi održivost zdravstvenog sistema u čijem se sedištu nalazi čovek. Dr Kaluski je predstavila i prioritete nove zdravstvene politike evropskog regiona.
Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković pozdravio je ideju usvajanja dokumenta SZO „Zdravlje 2020“, koji podrazumeva brigu za zdravlje kroz sve politike u državi, jer bez sveobuhvatnog pristupa Vlade i celog društva nema adekvatnog odgovora u rešavanju izazova koji se nalaze pred zdravstvenim sistemom. Bitno je i uskladiti ciljeve i mere na nacionalnom nivou sa evropskim strategijama, naglasio je ministar Stanković.
Zamenik predsednika Odbora za zdravlje i porodicu dr Simo Vuković ocenio je da vrednost ovog dokumenta leži u strateškom intersektorskom pristupu i dobro postavljenim ciljevima, a da je na Odboru da učini dalje korake u jačanju svoje kontrolne uloge u vođenju zdravstvenih politika, kao i dalje razvijanje predstavničke uloge kroz komunikaciju sa građanima, civilnim sektorom i akademskom zajednicom. Takođe, usvajanje novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva, kontrola njihovog sprovođenja, kao i ocena efekata zdravstvene politike jesu zadaci koji stoje pred Narodnom skupštinom i Odborom za zdravlje i porodicu, naveo je dr Vuković.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ dr Tanja Knežević predstavila je osnovne demografske i zdravstvene pokazatelje stanja u Srbiji, dok je predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije Petar Stajković govorio o ulozi Fonda u zdravstvenom sistemu Srbije i o izazovima sa kojima se Fond susreće.
Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije dr Dragan Delić je učesnicima javnog slušanja ukazao na ulogu ovog tela u sprovođenju politike evropskog regiona SZO „Zdravlje 2020“. Predstavnici Dijabetološkog saveza Srbije, Srpskog lekarskog društva, nacionalnih medicinskih asocijacija-komora takođe su uzeli učešće na javnom slušanju, predstavljajući ulogu udruženja pacijenata, stručnih organizacija i nacionalnih medicinskih asocijacija u sprovođenju politike „Zdravlje 2020“ u Srbiji.
U nastavku javnog slušanja, predstavnica udruženja „Klub zdravlje“ i urednica veb portala „Zdravoskop“ je govorila o ulozi medija u informisanju i edukovanju javnosti o stanju i o politikama u domaćem zdravstvu, dok je o dokumentu „Zdravlje 2020“ iz perspektive nevladinog sektora prisutnima govorila predstavnica organizacije „Doktori protiv korupcije“.
Učesnici javnog slušanja su se, nakon izlaganja učesnika i obavljene rasprave složili o sledećim stavovima, koje možete pročitati OVDE.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 8. decembar

Ceo kalendar dogadjaja