Četvrtak, 10. novembar 2011.

Održano Prvo javno slušanje na temu „Jedinstvena metodološka pravila za izradu propisa“

U organizaciji Zakonodavnog odbora Narodne skupštine i uz podršku Misije OEBS u Srbiji, 10. novembra 2011. godine održano je Prvo javno slušanje na temu „Jedinstvena metodološka pravila za izradu propisa“


Imajući u vidu da ovakva pravila do sada nisu postojala u našem pravnom sistemu i da je od početka primeneJedinstvenih metodoloških pravila prošlo nešto više od godinu dana, Zakonodavni odbor doneo je Odluku da se održi ovo javno slušanje i razmotri njihov učinak na kvalitet propisa donetih u ovom periodu.

Pozdravljajući učesnike skupa, potpredsednica NSRS Gordana Čomić je podsetila da je zakonodavni proces u Srbiji u poslednjih 11 godina imao različite oblike, a predlagači pravnih akata su imali različite ideje o tome kako oni treba da izgledaju, kome da budu upućeni i po kojoj proceduri. Istakla da su Jedinstvena metodološka pravila već pokazala da je njihova primena uticala na kvalitet donetih zakona i ocenila da će ona i u narednim skupštinskim sazivima biti od koristi. Narodna skupština je, kako je navela Gordana Čomić, u odnosu na druge evropske parlamente brže sprovela uvođenje metodoloških pravila.

O prvih godinu dana primene Jedinstvenih metodoloških pravila za izradu propisa govorio je Vlatko Ratković, predsednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine. Ova pravila su, kako je naglasio, normirala osnovne aktivnosti koje predlagač pravnog akta mora da uradi i pokazala se kao korisna za njihovo lakše razumevanje i usvajanje. Metodološka pravila su, između ostalog, ujednačila strukturu propisa i njihovu preglednost, sistematizovala ih, utvrdila pravila za izradu prečišćenog teksta i uvela pravilo za obrazloženje predloženih propisa. Ratković je podsetio da je od početka primene ovih metodoloških pravila doneto 136 zakona i 12 opštih akata. Takođe je naglasio da je, zahvaljujući ovoj metodologiji, postignut veći uticaj civilnog sektora na donošenje zakona i da su doneta pravila o tome kako se pišu zakoni doprinela poboljšanju kvaliteta usvojenih akata, kao i uspešnijem radu Zakonodavnog odbora i Narodne skupštine, što su potvrdile i različite međunarodne institucije. Predsednik Zakonodavnog odbora je izneo uverenje da će ovo javno slušanje pokazati da li dosadašnja primena ukazuje na eventualnu potrebu izmena i dopuna navedenog akta.

Učesnicima javnog slušanja obratio se i dr Otlib Fildner, pravni ekspert, koji je govorio o iskustvima SR Nemačke, Austrije i Švajcarske u pripremi zakona i drugih akata i instrumentima kontrole njihove primene. Govoreći o instrumentima kojima se može unaprediti kvalitet i kontrola primene novih zakona, istakao je da tome posebno mogu doprineti sistematska procena i evaluacija usvojenih zakona.

U diskusiji je ocenjeno da su u dosadašnjoj primeni Jedinstvena metodološka pravila značajno uticala na kvalitet donetih zakona. Ukazano je na značaj učešća javnosti i transparentnosti u pripremi zakona,posebno javne rasprave na kvalitet zakona, jer ona omogućava uključivanje različitih mišljenja i stavova u ranoj fazi izrade zakona. Učesnici u raspravi izneli su više predloga i sugestija za poboljšanje nekih delova metodoloških pravila koja se odnose na jezik kojim se pišu zakoni, obrazloženje, pisanje amandmana, pojmovnik i troškove primene zakona.

Zaključujući javno slušanje, predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković je rekao da će Odbor proučiti sve sugestije i predloge i u formi zaključaka dostaviti svim učesnicima skupa.

Javnom slušanju, pored članova Zakonodavnog odbora, prisustvovali su učesnici u postupku izrade i predlaganja propisa koje donosi Narodna skupština, predstavnici nevladinih organizacija, nezavisnih regulatornih tela, kao i stručna i zainteresovana javnost.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja