8. april 2011. Učesnici javnog slušanja

8. april 2011. Učesnici javnog slušanja

Petak, 8. april 2011.

Održano Javno slušanje o unapređenju položaja Roma i implementaciji dekade Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, Odbor za međunacionalne odnose u saradnji sa Pododborom za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementaciju Dekade Roma, organizovao je u Domu Narodne skupštine, 8. aprila, avno slušanje na temu ''Analiza postojećeg stanja u sprovođenju Strategije za unapređenje položaja Roma i implementacije Dekade Roma''.Pozdravljajući prisutne, potpredsednica Narodne skupštine Judita Popović je navela da se, u odgovorima na Upitnik koji je Srbija uručila Evropskoj komisiji, navodi da najveći broj istraživača procenjuje da u Srbiji živi oko 450.000 Roma, kao i da bi Srbija trebalo da učestvuje u strategiji za inkluziju Roma koju priprema Evropska komisija. Popović je naglasila da je inkluzija Roma jedan od prioriteta mađarskog predsedavanja EU u prvoj polovini tekuće godine.

Ministar za kulturu, informisanje i informaciono drštvo Predrag Marković je ukazao da je neophodno uraditi analizu stanja i uslova života romske populacije i naglasio da je važno usmeriti novčana sredstva u prave svrhe. Marković je naveo podatak da je tokom 2010. godine Ministarstvo izdvojilo oko 20 miliona dinara za 26 različitih projekata za pomoć romskoj zajednici i kulturi. Ministar Marković je najavio i formiranje Saveta za čuvanje i negovanje Roma.

Predsednik Odbora za međunacionalne odnose Miletić Mihajlović je istakao da je obrazovanje romske nacije jedan od prioriteta u nastavku Dekade Roma. Mihajlović je naveo podatke po kojima je 80 odsto Roma nepismeno ili polupismeno, da samo pet odsto ima završenu srednju školu, dok onih sa visokim obrazovanjem ima samo oko 0,2 odsto. On je kazao da je neophodno voditi efikasnu i delotvornu politiku i da je dosta urađeno na tom planu, ali da je to još uvek nedovoljno.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, pozdravljajući prisutne istakao je da je EU finansirala projekte koji se tiču poboljšanja položaja Roma i dodao da će u narednih nekoliko godina uložiti 11 miliona evra za obrazovanje i to kako za decu predškolskog uzrasta, tako i za đake osnovnoškolskog obrazovanja, za decu koja napuštaju školu i romske nastavnike.

Šef predstavništva UNDP u Beogradu Viliam Infante istakao je da tokom Dekade Roma, koja je započela 2005. godine, postignut napredak, ali da je neophodno da se što veći broj romske populacije uključi u sistem obrazovanja. Infante je naglasio da je potrebno da se uz pomoć Vlade Republike Srbije obavi popis i identifikacija svih Roma, kao i da se ukinu troškovi za dobijanje krštenice i drugih dokumenata.

U javnom slušanju uzeli su učešće svojim izlaganjima i Jovan Damjanović, narodni poslanik i predsednik Odbora za kulturu NSRNM, Antje Rotemund, direktorka Kancelarije Saveta Evrope, Tinde Kovač-Cerović, državni sekretara u Ministarstvu prosvete i nauke, Slavica Denić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ljiljana Lučić, državna sekretarka u Ministarstu rada i socijalne politike, Ljiljana Džuver, pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Vladimir Čakarević, savetnik u Ministarstvu zdravlja, Božana Lukić, savetnica u Sektoru za prostorno planiranje i stanovanje u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ivan Georginov, pomoćnik direktora Komesarijata za izbeglice, Žarko Šunderić, menadžer Tima za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva u Kabinetu potredsednika Vlade Republike Srbije Božidara Đelića, Nenad Vasić IO NSRNM i Ljuana Koke, iz Kancelarije za sprovođenje Strategije Roma.

Javnim slušanjem je predsedavao predsednik Pododbora Vitomir Mihajlović.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja