20. novembar 2012. Studenti Fakulteta političkih nauka na simulaciji sednice Narodne skupštine (foto TANJUG)

20. novembar 2012. Studenti Fakulteta političkih nauka na simulaciji sednice Narodne skupštine (foto TANJUG)

Sreda, 21. novembar 2012.

Održana simulacija sednice Narodne skupštine za studente Fakulteta političkih nauka

Narodna skupština organizovala je danas simulaciju sednice za 50 studenata Fakulteta političkih nauka iz Beograda.


Studenti su imali priliku da se nađu u ulozi zakonodavca i kroz simulaciju razmotre predlog zakona o zabrani prodaje alkoholnih pića u periodu od 22 do 6 časova u maloprodajnim objektima.

Dobrodišlicu u Narodnu skupštinu studentima je poželela potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić istakavši da će danas imati priliku da se simuliranjem sednice upoznaju sa organizacijom rada Narodne skupštine i procesom donošenja zakona. Upoznavši se sa procesom konstituisanja Narodne skupštine, od potvrđivanja mandata, izbora predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, do konstituisanja poslaničkih grupa i radnih tela, studenti će promeniti svoje mišljenje o narodnim poslanicima i njihovom radu, zaključila je potpredsednica Čomić.

Na početku simulacije sednice studenti su dobili uverenja o izboru za narodne poslanike, formirali poslaničke grupe, izabrali rukovodstvo Narodne skupštine i radna tela i započeli raspravu o predloženom zakonu. Kroz praktičan rad studenti su se upoznali sa raspravom u načelu i pojedinostima koja se vodi na sednici, o raspravama koje se vode na sednicama radnih tela, sa podnošenjem amandmana i izveštaja odbora i na kraju glasali i usvojili predlog zakona. Podršku i pomoć tokom simulacije sednice studentioma su pružili potpredsednica Čomić i narodni poslanici Borislav Stefanović, Dejan Nikolić i Dušan Obradović.

Program simulacije sednice Narodna skupština razvila je u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Ministarstvom prosvete i Minhenskim centrom za primenjenu politiku, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Program se sprovodi uspešno već četiri godine i do danas je obuhvatio više od 2.000 srednjoškolaca i studenata iz čitave zemlje. Program je preporučen kao vannastavna aktivnost i autorizovano je interaktivno nastavno sredstvo.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 14. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja