Četvrtak, 4. avgust 2011.

Održana simulacija sednice Narodne skupštine za srednjoškolce iz šesnaest opština i gradova Srbije

Narodna skupština Republike Srbije, u saradnji sa NVO Omladinski odbor za obrazovanje, realizovala je danas još jednu u nizu simulacija sednice Narodne skupštine za srednjoškolce iz šesnaest opština i gradova Srbije


Narodna skupština Republike Srbije, u saradnji sa NVO Omladinski odbor za obrazovanje, realizovala je danas još jednu u nizu simulacija sednice Narodne skupštine za srednjoškolce iz šesnaest opština i gradova Srbije.
U uvodnom delu simulacije sednice srednjoškolcima je poželela dobrodošlicu potpredsednica Narodne skupštine Judita Popović, objasnivši im osnovne funkcije Narodne skupštine i parlamentarne demokratije uopšte. Potpredsednica je istakla da parlament oslikava volju građana i stanje u državi, i da stoga treba da bude otvoren prema građanima. Parlament ima ulogu u donošenju zakona, kontroli načina njihovog sprovođenja i stvaranja državne politike. Donet je Zakon o Narodnoj skupštini i novi Poslovnik, čime je uveden bitan pomak u radu, kulturi ponašanja i efikasnosti Narodne skupštine, dodala je potpredsednica Narodne skupštine. Ona je istakla i važnost uključivanja mladih u rad parlamenta.
Srednjoškolce je pozdravio direktor departmana za ljudska prava Omladisnkog odbora za obrazovanje Ivan Grahek govoreći o važnosti funkcionisanja pravnog procesa i upoznavanja srednjoškolaca sa načinom rada Narodne skupštine i održavanja sednica. Takođe je istakao da je Omladinski odbor za obrazovanje nastao kao odgovor grupe građana na formalno obrazovanje i da je ovo značajan projekat za omladinu i za njihovu organizaciju.
Predstavnik američke ambasade, Rajan Rolands (Ryan Rowlands) se obratio srednjoškolcima ističući važnost demokratije i aktivnog uključivanja mladih u razvoj zdrave demokratske kulture. Srbija i SAD imaju dobru saradnju koju ostvaruju kroz realizaciju različitih programa, a volontiranje u državnim institucijama, između ostalog, podiže svest kod mladih o stanju demokratije u društvu, istakao je Rolands.
U nastavku današnjeg programa, usledila je simulacija sednice, na kojoj su srednjoškolci iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Preševa, Bujanovca, Novog Pazara, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Tutina, Sremskih Karlovaca, Bačkog Petrovca, Zrenjanina, Kikinde, Sombora i Sente, podeljeni u „poslaničke grupe“, debatovali o predlogu zakona iz oblasti prevencije alkoholizma kod mladih. U ovom programu učestvovali su mladi pripadnici oba pola, različitih religija i nacionalnih pripadnosti iz 30 škola Srbije.
Projekat simulacije sednice Narodna skupština sprovodi usprešno već više od četiri godine, a preporučena je kao vannastavna aktinost na predmetu građansko vaspitanje od 2008.godine. Proces simulacije do sada je obavilo nešto više od 1.000 srednjoškolaca iz raznih krajeva Srbije.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja