18. septembar 2013. Učesnici radionice - Međunarodna dobra praksa u parlamentarnom nadzoru

18. septembar 2013. Učesnici radionice - Međunarodna dobra praksa u parlamentarnom nadzoru

Sreda, 18. septembar 2013.

Održana radionica - Međunarodna dobra praksa u parlamentarnom nadzoru

Radionica USAID/JRGA Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast na temu: Međunarodna dobra praksa u parlamentarnom nadzoru održana je danas u Domu Narodne skupštine.


Zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Radoslav Vujović je, u svom uvodnom obraćanju, pozdravio održavanje radionice kao jedan od načina da se razmene iskustva, doprinese izgradnji kapaciteta Narodne skupštine i upozna sa primerima dobre međunarodne prakse. On je istakao da Narodna skupština konstantno radi na podizanju profesionalnosti i jačanju kapaciteta stručne službe. Vujović je naveo da je potrebno standardizovati format izveštaja koje nezavisna tela dostavljaju Narodnoj skupštini, kako bi se olakšao rad skupštinskih i odbora.

Tomas Brajdl, međunarodni konsultant za parlamentarni nadzor predstavio je međunarodne primere dobre prakse u parlamentarnom nadzoru i saradnji parlamenata i nezavisnih državnih organa. Brajdl je u svom obraćanju naveo ključne preporuke koje podrazumevaju da izveštaji nezavisnih tela koji se podnose Narodnoj skupštini moraju da budu u skladu sa potrebama i očekivanjima njihovih korisnika u Parlamentu i da Narodna skupština treba da preduzme aktivniju ulogu kada je reč o definisanju načina na koji nezavisna tela izveštavaju o njihovim nalazima i preporukama. Govoreći o relevantnim međunarodnim standardima i praksama, Brajdl je ocenio da Narodna skupština treba da pruži jasne instrukcije o načinu na koji nezavisna tela treba da izveštavaju i da obezbedi odgovarajuće kapacitete. On je istakao da Narodna skupština, između ostalog, treba da formira radnu grupu za neposrednu saradnju sa nezavisnim telima, koja treba da uspostavi opšte standarde i smernice kojima se definiše način na koji nezavisna tela izveštavaju Narodnu skupštinu o njihovim zaključcima i preporukama. Dodao je da je su za izradu kvalitetnih izveštaja najbitniji rezime izveštaja, jasne preporuke, praćenje implementacije i stalna komunikacija između Narodne skupštine i nezavisnih tela.

Učesnici radionice bili su narodni poslanici, zaposleni u Narodnoj skupštini i predstavnici civilnog sektora.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6