1. novembar 2013. Učesnici Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže

1. novembar 2013. Učesnici Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže

Petak, 1. novembar 2013.

Održana prva Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

U Domu Narodne skupštine, danas je održana prva Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže, u čijem radu su učestvovale narodne poslanice, odbornice lokalnih vlasti, predsednice opština i lokalnih tela za rodnu ravnopravnost, predstavnici međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, diplomatskog kora i medija.


Konferenciju je otvorio predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović koji je naglasio da je cilj Konferencije da se pozovu žene Srbije da se aktivno uključe u politiku na svim nivoima, od mesne zajednice do Narodne skupštine, i da se angažuju za ostvarivanje svojih prava u oblastima zdravlja, obrazovanja i borbe protiv nasilja u porodici. Predsednik Stefanović je ukazao na značaj inicijativa, koje je zajedno sa drugim narodnim poslanicima, podneo za izmene zakona koji se tiču unapređenja položaja žena i izrazio zadovoljstvo što se one poklapaju sa ciljevima Ženske parlamentarne mreže.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je položaj žena u EU, ako i u Srbiji, daleko od zadovoljavajućeg, istakavši da su žene i dalje manje zaposlene, da imaju manju zaradu i da su izloženije siromaštvu. Zato jaka i aktivna mreža žena političara u Srbiji predstavlja mogućnost ostvarivanja jednakih šansi i uspostavljanja rodne ravnopravnosti koja je prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta Evropske unije i snažan faktor ekonomskog rasta, dodao je Davenport.
O značaju umrežavanja žena političara i osnaživanja položaja žena govorili su i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide, ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.
Narodne poslanice Marija Obradović, Biljana Hasanović Korać, Dubravka Filipovski i Vesna Milekić predstavile su ciljeve i aktivnosti Ženske parlamentarne mreže.
U okviru konferencije održano je više radnih sastanaka na kojima se diskutovalo o učešću žena u politici, rodnoj ravnopravnosti na lokalu i ekonomskom osnaživanju žena.
Zaključke i preporuke usvojene nakon diskusija u radnim grupama možete pogledati ovde.

Konferencija je održana u okviru projekta Žene za demokratiju i jednakost Beogradskog fonda za političku izuzetnost, uz podršku Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), Ambasade Finske i Misije OEBS u Republici Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6