28. jul 2014. Održana panel diskusija srpskih parlamentaraca i delegacije Republike Italije

28. jul 2014. Održana panel diskusija srpskih parlamentaraca i delegacije Republike Italije

Ponedeljak, 28. jul 2014.

Održana panel diskusija srpskih parlamentaraca i delegacije Republike Italije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa ministarkom spoljnih poslova Italije Federikom Mogerini, nakon čega je usledila panel diskusija u kojoj su učestvovali potpredsednici Narodne skupštine, predsednici poslaničkih grupa, skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove i grupe prijateljstva sa Italijom.


Predsednica Narodne skupštine izrazila je zadovoljstvo povodom posete italijanske ministarke, odmah po preuzimanju predsedavanja Savetom Evropske unije. Ona se u ime Narodne skupštine zahvalila Republici Italiji na snažnoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na putu evrointegracija. Posebno je naglasila značaj bilateralne političke, ekonomske i kulturne saradnje i izrazila uverenje da će nadležni odbori dva parlamenta, kao i poslanička grupa prijateljstva Italija-Srbija doprineti njenom jačanju. Predsednica parlamenta je posebno naglasila da je većina obaveza preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju ispunjena, a da je uspešno završen proces adaptacije SSP , kao i da Vlada i Narodna skupština strogo poštuju i prate Nacionalni plan za usvajanje pravnih tekovina EU, kao i obaveze usklađivanja zakonodavstva iz Sporazuma.
Ministarka Mogerini izjavila je da je posetom Srbiji želela da izrazi jasan stav Italije da proširenje Evropske unije jedan od prioriteta predsedavanja njihove zemlje Savetom Evropske unije. „ Znamo koliko ste do sada uradili na putu evropskih integracija, kao i koliki je posao pred vama i pružamo vam punu podršku da u tome istrajete“, rekla je Mogerini. Ona je posebno pohvalila , kako je istakla, izuzetno brižljiv rad Narodne skupštine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja da ne gubi vreme, ali i da u toj brzini ne izgubio na kvalitetu reformi koje su neophodne da se sprovedu i na kojima Srbija neumorno radi. On je takođe naglasio da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i da ostaje dosledna stavu da sve nesporazume rešava dijalogom.
U panel diskusiji učestvovali su i potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović, predsednica poslaničke grupe SPS-a Dijana Vukomanović, predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović, predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Vukić Vanja.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 31. maj

Ceo kalendar dogadjaja