15. septembar 2015. Konferencija posvećena podršci političkoj participaciji LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu

15. septembar 2015. Konferencija posvećena podršci političkoj participaciji LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu

Utorak, 15. septembar 2015.

Održana konferencija posvećena podršci političkoj participaciji LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, u saradnji sa Organizacijom za lezbejska ljudska prava (LABRIS), organizovao je Konferenciju posvećenu podršci političkoj participaciji LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu.


Na Konferenciji se razgovaralo o problemima sa kojima se pripadnici LGBTI zajednice suočavaju, kao i o prevenciji i unapređenju alata kojima bi se suzbila homofobija. Takođe ovo je bila prilika da se čuju i razmene iskustva parlamenata iz regiona, da se razgovara o političkim pravima LGBTI osoba i da se zajedničkim snagama dođe do rešenja koja će poboljšati status ove zajednice.

Ispred Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova govorila je narodna poslanica Ljiljana Malušić koja je istakla da napredak postoji u pogledu političke podrške pravima LGBTI osoba kako na nivou Vlade, tako i na nivou Narodne skupštine. „Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Narodna skupština preduzeli su niz aktivnosti kada je reč o ovoj oblasti ljudskih prava i u narednom periodu nastavićemo još intenzivnije da se bavimo pitanjima zaštite prava LGBTI populacije“, zaključila je Malušić.

Prisutnima se obratio i savetnik premijera Vlade Crne Gore Jovan Kojčić koji je pozdravio inicijativu parlamenta Republike Srbije da se konferencija održi upravo na ovom mestu. Kojčić je informisao prisutne o planovima da se u Crnoj Gori pokrene ista inicijativa na nacionalnom nivou i da smatra da je ovo oličenje novog pristupa i koncepta saradnje nevladinih organizacija sa strukturama vlasti. On je iskoristio priliku da istakne značaj obrazovanja kao jedan od glavnih instrumenata kojim se možemo boriti protiv društvenih stereotipa. „Moja očekivanja od ovog skupa su da čujem od vas koji su to problemi u regionu sa kojima se susreću aktivnosti zajednice kako bismo na političkom nivou doprineli njihovom rešavanju“, rekao je Kojčić.

Irski poslanik Džeri Batimer (Jerry Buttimer) izrazio je zadovoljstvo što je pozvan da učestvuje na skupu istakavši da to što se on odigrava baš u parlamentu pokazauje vidljivost i status te zajednice. On je apelovao na sve da moraju pronaći adekvatne mehanizme kojima će se boriti protiv stereotipa i biti glas promene u cilju dostizanja pune jednakosti u društvu.

Nakon uvodnih izlaganja usledila je prezentacija o sprovedenom regionalnom ispitivanju javnog mnenja o položaju LGBTI zajednice, u cilju doprinošenja poboljšanja položaja LGBTI populacije na Zapadnom Balkanu, koja je bila propraćena diskusijom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2