12. maj 2022. Učesnici konferencije

12. maj 2022. Učesnici konferencije

Četvrtak, 12. maj 2022.

Održana konferencija o srpsko-američkim odnosima i strategiji energetske diverzifikacije

Konferencija Srpsko-američki odnosi: strategija energetske diverzifikacije, održana je danas u Narodnoj skupštini.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je, otvarajući konferenciju naveo da je bitno što je pažnja usmerena na važna pitanja snabdevanja energijom i zaštite životne sredine, jer ona su u samom centru kako naših međudržavnih odnosa, tako i unutrašnjih politika. On je dodao da se u Srbiji već dugo bavimo diverzifikacijom energetskih izvora, kao jednim od državnih i ekonomskih prioriteta i da smo u tom pogledu veoma aktivni u svim međunarodnim forumima. Predsednik Narodne skupštine je na kraju svog izlaganja istakao spremnost da sa prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država zajedno radimo na diverzifikaciji snabdevanja energentima, i to još intenzivnije nego ranije i dodao da ćemo biti veoma zadovoljni kada pronađemo svako novo rešenje, koje znači još veću stabilnost i nezavisnost našeg energetskog sistema i koje će odgovoriti našim rastućim potrebama.

Narodni poslanik i jedan od osnivača Kongresa srpsko – američkog prijateljstva Vladimir Marinković zahvalio se učesnicima konferencije i istakao da se ovo pitanje ne tiče samo ekonomije, već i geopolitičke situacije. Naveo je da Srbija ima nameru da sarađuje u ovoj oblasti sa svojim prijateljima, odnosno zemljama koje se ozbiljno bave ovim pitanjem. Iskoristio je priliku da istakne da američka preduzeća koja posluju u Srbiji zapošljavaju više od 25 000 ljudi i da je saradnja Srbije i Amerike veoma dinamična, te da se ogleda i u uzajamnim posetama visokih zvaničnika dve zemlje. „Srbija je spremna da sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom, ali i drugim zemljama, kao što je Izrael, radi na energetskoj diverzifikaciji, zajedničkim vrednostima koje se tiču ne samo ekonomskih sloboda, već i ljudskih sloboda, prava, demokratskih kapaciteta, regionalnih integracija i ispunjavanja inicijativa, kao što su Otvoreni Balkan, čiji je cilj da našu evropsku budućnost učini izvesnijom, kvalitetnijom i boljom“, naveo je Marinković. Još jednom se zahvalio učesnicima i izrazio nadu da će se u narednom periodu videti brzi i kvalitetni rezultati koji se tiču energetske održivosti i diverzifikacije.

O strategiji energetske diverzifikacije u svetu i kod nas govorili su i zamenica pomoćnika sekretara za energetsku diplomatiju u Birou za energetske resurse, State Department-a Lora Lohman, koja se obratila putem video linka, kao i ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Jahel Vilan, ambasador SAD u Srbiji Nj.E. Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.


Video (1)

Četvrtak, 12. maj 2022. | konferencija Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije 12.05.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja