Petak, 27. novembar 2009.

Održana konferencija „ Narodna skupština i nezavisni državni organi i tela”

U Domu Narodne skupštine 26. i 27. novembra održana je Međunarodna konferencija „ Narodna skupština Republike Srbije i nezavisni državni organi i tela.U Domu Narodne skupštine 26. i 27. novembra održana je Međunarodna konferencija „ Narodna skupština Republike Srbije i nezavisni državni organi i tela.“ Otvarajući Konferenciju, sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović je rekao da je ova tema deo projekta pod nazivom „Jačanje odgovornosti Narodne skupštine Republike Srbije“, koji Narodna skupština realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Odalović je podsetio da Narodna skupština, kao najviše predstavničko i zakonodavno telo u Republici Srbiji, ima važnu kontrolnu (nadzornu) ulogu u odnosu na organe izvršne vlasti. U ostvarivanju kontrole ključnu ulogu imaju nezavisni državni organi i regulatorna tela, koje bira Narodna skupština.

Teme dvodnevne konferencije bile su: parlamentarna kontrola izvršne vlasti i značaj nezavisnih državnih organa i tela za njeno uspešno sprovođenje, odnos između parlamenta i nezavisnih državnih organa i tela i odnos vlade i nezavisnih tela-raspodela resursa, modaliteti komunikacije.

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, pozdravljajući učesnike Konferencije, među kojima su bili i parlamentarci iz Norveške i Kanade, rekla je da je ovo prilika da se razmotre različiti modeli saradnje i institucionalnih veza između Parlamenta i nezavisnih tela, a zatim predloži Narodnoj skupštini da usvoji i primeni u praksi ona rešenja koja najviše odgovaraju našem ustavno-pravnom poretku. Poštovanje javnog interesa i odgovornost državnih službenika za upravljanje javnim dobrima su principi bitni za funkcionisanje demokratije i Narodna skupština će, u okviru svojih nadležnosti, zahtevati odgovornost državnih organa koji se ne ponašaju u skladu s tim i ne postupaju po preporukama nezavisnih tela, naglasila je predsednica Đukić-Dejanović.

U saradnji sa nezavisnim organima, Narodna skupština bi trebalo da daje smernice Vladi u cilju povećanja efikasnosti i poboljšanja kvaliteta usluga koje pruža građanima, kao i da joj pruža institucionalnu podršku u borbi protiv korupcije, istakla je predsednica Narodne skupštine.

U uvodnim napomenama, Zaštitnik građana Saša Janković istakao je da se nezavisna regulatorna tela u Srbiji suočavaju sa teškoćama i izazovima u ispunjavanju njihove osnovne uloge, a to je unapređenje života građana. Pritom je Narodna skupština jedan od oslonaca nezavisnim telima u njihovom radu i u prevazilaženju tih teškoća.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da nezavisna tela u Srbiji nemaju dovoljnu podršku Parlamenta, koji bi trebalo više pažnje da posveti izveštajima ovih organa i tela. „Nedopustivo je da neko nezavisno telo godinama ukazuje na neki problem, a da niko ne reaguje“, naglasio je Šabić.

Vršilac dužnosti Stalnog predstavnika UN u Srbiji Dorit Nican ukazala je da rad vlade i državnih organa mora da bude odgovoran, a njihov rad i finansiranje tranparentni. Oni moraju da poštuju ljudska prava i pravo na privatnost, a nezavisnim regulatornim telima omoguće nepristrasno i objektivno ocenjivanje, istakla je Dorit Nican.

Tokom dvodnevnog rada, učesnici Konferencije izneli su iskustva iz rada nezavisnih državnih organa i tela u Kanadi, Norveškoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Srbiji. Oni su nastojali da prepoznaju najbolje primere iz prakse saradnje parlamenata i nezavisnih organa i da preporuče načine kako da se ta praksa prilagodi ustavnim okvirima Srbije. Narodni poslanici, predsednici i članovi skupštinskih radnih tela, ukazali su na neophodnost uspostavljanja dvosmerene komunikacije između Narodne skupštine i nezavisnih tela, radi boljeg sagledavanja problema u pojedinim oblastima. Posebno je ukazano da novim poslovnikom Narodne skupštine treba uvesti obavezu i precizirati način razmatranja izveštaja o radu nezavisnih državnih organa i tela.

Po završetku rada, učesnici Konferencije usvojili su Zaključke, koje je predstavio dr Dejan Milenković sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

U radu Konferencije učestvovali su: potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić, predstavnik Državne revizorske institucije Zoran Tamaš, pomoćnik sekretara Narodne skupštine Mirjana Radaković, predstavnik Odbora za nadzor nad javnim finansijama Donjeg doma Parlamenta Kanade Džon Vilijams i izvršni direktor Parlamentarnog centra iz Kanade Sonja Vojnović, generalni revizor Norveške Jorgen Kosmo i politički savetnik u Parlamentu Norveške Merien Sep, predstavnik Državne revizorske institucije Velike Britanije Bil Barnet, Poverenik za informacije Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, šef Saveta za borbu protiv korupcije Republike Slovenije Drago Kos, zamenik Ombudsmana Republike Slovenije Jernej Rovšek, predstavnik Ministarstva pravde Slovenije Peter Pavlin, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija.
Ovde možete preuzeti zaključke.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4