13. april 2021. Učesnici konferencije „One year later - GODINU DANA KASNIJE: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID 19“

13. april 2021. Učesnici konferencije „One year later - GODINU DANA KASNIJE: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID 19“

Utorak, 13. april 2021.

Održana konferencija „One year later - GODINU DANA KASNIJE: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID 19“

U uvodnom delu konferencije, obratio se predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić koji je naglasio da Srbija i SAD zaslužuju da se o saradnji razgovara što češće, kao i da naš i američki narod očekuju od nas da na napretku radimo svakodnevno.


Dačić je, ovom prilikom, rekao da on iz prve ruke može da posvedoči da su odnosi između naše dve zemlje i između naših naroda jedan od najviših prioriteta državne politike Srbije i da u njegovoj realizaciji učestvuje već godinama. „Kada se osvrnemo na taj period imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni, bez obzira na razlike koje nas i dalje prate, siguran sam da smo na pravoj stazi da naše odnose učinimo onakvim kakvi su bili tokom najvećeg dela naše zajedničke istorije", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija i SAD nisu dozvolile da godina, koju je pojela Korona, pojede i naše međusobne odnose. „Imali smo neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je kulminirala početkom septembra prošle godine susretom predsednika Vučića i tadašnjeg predsednika Trampa u Beloj kući, kada je sklopljen važan sporazum u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim bitnim pitanjima", kazao je Ivica Dačić i dodao da su žrtve koje je odneo virus COVID -19 ogromne, nenadoknadive, ali ako i u najtežim vremenima možemo da pronađemo nešto pozitivno, po njegovom dubokom uverenju, to je solidarnost koju smo bili zaboravili, ali sada smo je ponovo pronašli.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva prof. dr Vladimir Marinković osvrnuo se na retrospektivu srpsko-američkih odnosa od pojave korona virusa i proglašenja pandemije. Naveo je da su od samog početka krize Srbija i SAD pokazale uzajamnu solidarnost, ističući da su sve vreme naši odnosi živi, da ima američkih investicija i zainteresovanosti njihovih privrednika. Sve to je krunisano potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 4. septembra 2020. godine, rekao je Marinković. Izneo je uverenje i da ćemo sa novom američkom administracijom nastaviti saradnju i razviti je u mnogim drugim oblastima, posebno u nauci i obrazovanju. Američke kompaniju zapošljavaju oko 25.000 ljudi u našoj zemlji, a američke investicije su naročito važne jer imaju tzv. „prelivajući“ efekat, donose nova znanja i nove tehnologije, istakao je prof. dr Vladimir Marinković.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Entoni Godfri izrazio je zahvalnost na inicijativi za održavanjem Konferencije i podsetio da će ove godine biti proslavljeno 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, čime će biti obeležene značajne istorijske, ekonomske i kulturne veze Srbije i Amerike. On je istakao da Srbija i SAD gaje prijateljske odnose o čemu svedoči i saradnja tokom pandemije, kada su organizovani specijalni avio letovi za američke državljane, donirana zaštitna oprema i pribor za testiranje i distribuirane vakcine.

Ambasador je podsetio da se ove godine takođe obeležava i 20. godina partnerstva Srbije i USAD i dodao da je tokom pandemije ta organizacija donirala robu i usluge u vrednosti od 4,3 miliona dolara.

Prisutnima su se obratili i prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, ko-predsedavajuća Savetodavnog odbora KSAP, Robert Čoban, predsednik Color Press Group, Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, a putem video poziva Stiv Stajvers, kongresmen i potpredsednik srpskog kokusa i Derek Mičel, predsednik Nacionalnog Demokratskog Instituta.


Video (1)

Utorak, 13. april 2021. | konferencija GODINU DANA KASNIJE: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID 19 13.04.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6