Petak, 10. septembar 2021.

Održana konferencija: „Pamtimo i stojimo uz SAD“

U Domu Narodne skupštine, danas je održana konferencija „Pamtimo i stojimo uz SAD“, povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkog napada vahabističke islamističke terorističke grupe Al Kaida na Sjedinjene Američke Države.


Na samom početku skupa, prisutnima se obratio narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković koji se posebno zahvalio predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, ambasadoru SAD u Srbiji Nj.E. Entoni Godfriju, i osnivaču udruženja „Most Istok Zapad“ (East West Bridge) Jovanu Kovačiću, na podršci za organizaciju ovog skupa, koji je kako je narodni poslanik naveo postao tradicija. „Danas želimo da izrazimo solidarnost i saosećanje sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa američkim narodom, da se podsetimo na naše savezništvo i na to da naši narodi dele iste vrednosti, da smo mnogo teških trenutaka i izazova prebrodili zajedno i da pošaljemo poruku da možemo da unapredimo naše odnose i dovedemo ih do najvišeg nivoa“, naveo je Marinković. U obraćanju je istakao da je Srbija u proteklih nekoliko godina ostvarila snažne političke, ekonomske i vojne odnose sa SAD i da će zajedno sa udruženjem Most Istok Zapad i Kongresom srpsko-američkog prijateljstva organizovati niz događaja, koji će se ticati vojne i ekonomske saradnje i inicijative „Otvoreni Balkan“, na kojoj će se proslaviti 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Marinković je navo da će se 24. septembra obeležiti i 70 godina vojne saradnje i vojne pomoći koje je Srbija primila od SAD. Istakao je da Srbija počinje i sa SAD da gradi kulturu sećanja, s obzirom da će se u septembru obeležiti i 74 godine Halijard misije, u kojoj je spašeno više od 500 američkih pilota od strane pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i srpskog naroda, u Drugom svetskom ratu.

Prof. dr Vladimir Marinković zamolio je pastora Nenada Savića da otvori Konferenciju čitanjem molitve, za sve žrtve terorističkog napada na SAD, 11. septembra 2001. godine. Pastor se prisutnima obratio čitanjem psalma 23, Biblije.

Nakon uvodne molitve, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić iskoristio je priliku da Vladi Sjedinjenih Država i svim porodicama tragično nastradalih u terorističkim napadima u Sjedinjenim Državama iskaže poštovanje i solidarnost građana Srbije i svoje lično saučešće u njihovoj žrtvi. Naveo je da je u proteklih 20 godina svet je doživeo velike promene, mnoge od njih oblikovala je upravo borba protiv terorizma i odgovor miroljubivog čovečanstva na rastući ekstremizam koji je ugrožavao njegov život i razvoj. Dodao je da je Republika Srbija sve to vreme deo globalne zajednice naroda koji se odupiru prodoru terorizma, sprečava njegovog širenja i preuzimanja novih oblika delovanja. “Mi dobro znamo da je područje Balkana jedan od regiona u kojima se regrutuju borci za ratišta u udaljenim krajevima sveta i zato koristimo sve naše resurse da sprečimo ove aktivnosti ekstremista. Uvereni smo da niko protiv terorizma ne može da se odbrani sam, ma koliko da je veliki i moćan. To je jedna od najvažnijih pouka koju smo svi zajedno izvukli i iz tragedije 11. septembra i zato je od ogromne važnosti da očuvamo globalno zajedništvo u toj borbi, bez obzira na sve naše druge razlike i poglede na svet. Kao što teroristi ne poznaju granice među državama i razlike među narodima, sprovodeći svoje razorne planove, takav mora biti i naš zajednički odgovor,“ istakao je Dačić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izrazio je zahvalnost na solidarnosti Srbije u borbi protiv terorizma. „Zaista cenimo solidarnost naših prijatelja i domaćina i za mene je velika čast što ovaj dan možemo da obeležimo u Narodnoj skupštini. Takođe smo zahvalni Srbiji koja je odlučila da sarađuje sa Amerikom i ostatkom sveta u borbi protiv terorizma. Naše partnerstvo sa Srbijom počiva na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj viziji za budućnost“, rekao je ambasador.
Na konferenciji je puštena i video poruka kongresmena Džona Mulenara, koji je naveo da se nikada neće zaboraviti heroji koji su prvi reagovali nakon napada i podneli najveće žrtve, kako bi spasili ljude tog dana. Rekao je da je napad 11. septembra 2001. godine ujedinio ljude širom sveta u borbi protiv terorizma, a da je veliki broj zemalja širom sveta poslao svoju podršku Sjedinjenim Američkim državama. Zahvalio se liderima Republike Srbije koji su organizovali ovakve konferencije, tako da buduće generacije ne zaborave ovakve tragedije.

Skupu se obratio i Jovan Kovačević, predsednik i osnivač udruženja Most Istok Zapad, koji je podsetio da je u terorističkom napadu na SAD, 11. septembra 2001. godine, stradalo 2996 nevinih žrtava i bilo preko 6000 povređenih ljudi. „Posebno treba odati priznanje svim herojima koji su i po cenu svog života, pritekli u pomoć nastradalim žrtvama“, naglasio je Kovačević. Podsetio je na činjenicu da je srpski narod platio životima dok se borio u dva velika rata za slobodarski duh i ideal, zajedno sa SAD i drugim saveznicima. „Teror je opaka bolest čovečanstva i moramo zajedničkim snagama raditi na tome da se zlikovci privedu pravdi, da se ta pošast i njeni uzroci iskoreni“, zaključio je Jovan Kovačević.

Za kraj konferencije narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković još jednom se zahvalio prisutnima i naglasio da se za zajedničke vrednosti treba boriti svakodnevno.Video (1)

Petak, 10. septembar 2021. | konferencija: Pamtimo i stojimo uz SAD 10.09.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja