2. jun 2015. Održana info - sesija povodom predstavljanja manifestacije „Nedelja parlamentarizma“

2. jun 2015. Održana info - sesija povodom predstavljanja manifestacije „Nedelja parlamentarizma“

Utorak, 2. jun 2015.

Održana info - sesija povodom predstavljanja manifestacije „Nedelja parlamentarizma“

Narodna skupština Republike Srbije i inicijativa Otvoreni Parlament, uz podršku USAID i Britanske ambasade u Beogradu,održala je Info sesiju povodom predstavljanja „Nedelje parlamentarizma“, manifestacije koja će se održati od 19. do 25. oktobra širom Srbije.


Obraćajući se zainteresovanim predstavnicima civilnog društva potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, ukazao je na značaj transparentnosti parlamenta i konstantnog rada na povezivanju građana i narodnih poslanika.
„Podrška i angažovanje svih zainteresovanih aktera je od presudnog značaja za uspeh Nedelje parlamentarizma. Vas vidimo kao partnere u ovoj zajedničkoj inicijativi i verujemo da zajedno možemo da doprinesemo otvaranju foruma za razgovor o kvalitetu demokratskih procesa i parlamentarnoj demokratiji“, istakao je potpredsednik Marinković.

Vukosava Crnjanski iz inicijative Otvoreni parlament naglasila je da se učešćem u Nedelji parlamentarizma otvara debata o pitanjima šta je danas demokratija i kako građani mogu da drže odgovornim svoje izabrane predstavnike.
”Partnerstvom i povezivanjem sa različitim institucijama i organizacijama tokom jedne nedelje, kada će fokus javnosti biti usmeren na pitanja parlamentarne demokratije, omogućava se da se glas građana čuje i da se uspostavi bolja komunikacija između Parlamenta i građana.” izjavila je Crnjanski.

Sa detaljima i načinima na koje je moguće postati zvanični partner Nedelje parlamentarizma predstavnike civilnog sektora upoznala je predsednik Radnog tima za koordinaciju aktivnosti u vezi sa sprovođenjem projekta Otvoreni parlament koji Narodna skupština sprovodi u saradnji sa CRTOM, Maja Koler Zorko. Ona je posebno naglasila da je osnovno pravilo te manifestacije da ona ne sme biti profitabilna, a pre svega da događaji ne smeju imati političku konotaciju.

Kroz izlaganje Jelene Papić iz grupe za edukaciju i promociju kulturne baštine Narodne skupštine, učesnici Info sesije imali su priliku da saznaju više o načinima na koje različiti akteri poput organizacija civilnog društva, lokalne samouprave, ustanova kulture i obrazovnih institucija mogu postati partner Nedelje parlamentarizma, i organizovati svoje događaje. Kao primere aktivnosti, Papić je navela mogućnost organizovanja debata, sednica Đačkog parlamenta, konferencija, uličnih akcija.

Gosti Narodne skupštine na Info sesiji „Nedelja parlamentarizma“ bile su Peni Meklin i Emili Anel, deo tima britanskog parlamenta koji od 2011. godine u Velikoj Britaniji organizuje „Parliament Week“. One su sa učesnicima Info sesije podelile svoja iskustva, savete i predloge za uspešno organizovanje događaja i uključivanje što većeg broja građana u Nedelju parlamentarizma u Srbiji.

Svi koji žele da učestvuju u ”Nedelji parlamentarizma” i postanu partneri mogu se informisati putem sajta www.nedeljaparlamentarizma.rs od 15. juna 2015. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja