7. mart 2018. Održana akcija Jedan na jedan sa narodnom poslanicom

7. mart 2018. Održana akcija Jedan na jedan sa narodnom poslanicom

Sreda, 7. mart 2018.

Održana akcija Jedan na jedan sa narodnom poslanicom

U suret Međunarodnom prazniku žena, 8. martu, u Skupštini Srbije održana je akcija Ženske parlamentarne mreže „Jedan na jedan sa narodnom poslanicom“, kojom je ostvarena direktna komunikacija predstavnica civilnog društva i narodnih poslanica, tokom koje su građanke, kroz neposredan razgovor, imale mogućnost da iznesu svoje ideje i predloge.


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković navela je da je Ženska parlamentarna mreža postala primer dobre prakse, ne samo u funkcionisanju i poređenju sa zemljama regiona, već je postala i obavezna tema u bilateralnim susretima sa međunarodnim sagovornicima.

„Postale smo vidljivije i ono što je veoma bitno postale smo tema kako u medijima, tako i u političkoj komunikaciji, pitanje ravnopravnosti i pitanje žena postale su neizostavna tema u političkim kampanjama, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou“, istakla je Gojković i dodala da je u narednom periodu važan rad na većoj uključenosti žena u politički život na lokalnim nivoima.

„Zadatak pred nama je i da omogućimo da žene imaju jednake plate za iste poslove koje obavljaju i muškarci u Srbiji. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da naša zemlja nema takav problem u javnom sektoru, što nije slučaj i sa privatnim sektorom“, istakla je Gojković.

Govoreći o donošenju novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, Gojković je rekla da predlog tog zakona mora u Parlament Srbije da dođe po redovnoj proceduri, da bude moderan i evropski, ali pre svega sprovodiv i primenjiv u čitavoj državi.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Tatjana Macura istakla je da je ovakav vid susreta idealna prilika da se pokrenu nove inicijative, a za one postojeće tražiti podrška.

„Nadam se da ćete u tome uspeti. Jednako koliko od nas zavisi da vam u tome pomognemo, zavisi i od vas koliko ćete nas u to ubediti“, rekla je Macura.


Video (1)

Sreda, 7. mart 2018. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine i koordinatorke Ženske parlamentarne mreže 07.03.2018.