9. decembar 2021. konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

9. decembar 2021. konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Četvrtak, 9. decembar 2021.

Održana Konferencija povodom predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji dece

U Domu Narodne skupštine održana je Konferencija povodom predstavljanja posebnog izveštaja o diskriminaciji dece. U uvodnom obraćanju predsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za prava deteta Ivica Dačić istakao je da je Izveštaj veoma detaljan i sveobuhvatan i da obuhvata veliki vremenski period, od 2014. godine do polovine ove godine.


„Najpre bih želeo da istaknem jedan od njegovih glavnih nalaza, a to je da je u ovom periodu stanje u vezi sa položajem dece unapređeno, i da je u pogledu ostvarivanja njihovih prava učinjen značajan napredak. S tim u vezi, drago mi je da se i u ovom Izveštaju konstatuje da je Republika Srbija u proteklim godinama izgradila adekvatan antidiskriminacioni pravni okvir, usvajanjem brojnih zakona iz ove oblasti i ratifikovanjem svih bitnih međunarodnih dokumenata koji se tiču unapređenja zaštite ljudskih prava i zabrane diskriminacije. Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojila Narodna skupština je u tom smislu temelj naše zajedničke borbe protiv diskriminacije u svakom njenom obliku, uključujući i borbu protiv diskriminacije dece“, rekao je predsednik Dačić.

Ipak, kako kaže Dačić diskriminacija dece u našem društvu još uvek je prisutna, uprkos tome što je to naš pravni i institucionalni okvir zabranjuju i da je i dalje veliki prostor u kojem institucije naše države i celo društvo moraju da ulože napor da se eliminiše svaki vid diskriminacije dece.

„Zato ovaj Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji nam se danas predstavlja, treba da shvatimo kao poziv svim društveno odgovornim akterima u našoj zemlji, da zajedničkim snagama doprinesemo da se prema svakom detetu postupa na dostojanstven način, bez obzira na njihove međusobne različitosti i specifičnosti, sa ciljem stvaranja takvog društva u kojem bi diskriminacija dece bila isključena“, zaključio je Dačić.

Na skupu su govorili i ministar za brigu o porodici i demografiju i predsednik Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije Radomir Dmitrović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Poseban izveštaj o diskriminaciji dece prisutnima je predstavila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U nastavku Konferencije usledila je panel diskusija na temu „Uloga civilnog sektora u unapređenju položaja dece“ u kojoj su učestvovali Ivana Badnjarević iz Udruženje Hrabriša, Nada Đuričković iz Romskog centra za žene i decu „ DAJE“, Lidija Bukvić Branković u ime Centar za pozitivan razvoj dece i omladine (CEPORA), Goran Rojević direktor Humanitarne organizacije Dečje srce, a uvodničarka i moderatorka bila je Nevena Vučković Šahović iz Centar za prava deteta.

Po završetku konferencije date se preporuke u cilju zajedničke borbe protiv diskriminacije dece u svakom njenom obliku.


Video (1)

Četvrtak, 9. decembar 2021. | konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 09.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja