24. novembar 2021. Konferencija o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

24. novembar 2021. Konferencija o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

Sreda, 24. novembar 2021.

Održana Konferencija o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

U Domu Narodne skupštine, održana je Konferencija „OTVORENI BALKAN – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“. Konferencija je počela odavanjem pošte minutom ćutanja žrtvama koja se saobraćajne nesreće koja se dogodila 23. novembra u Bugarskoj, u kojoj je život izgubila 42 državljana Severne Makedonije i pogibije dva radnika koja su stradala u eksploziji fabrike u Leštanima. Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva dr Vladimir Marinković je u ime svih narodnih poslanika i svoje ime uputio saučešće predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i vicepremijeru Nikoli Dimitrovu, kao i celokupnom narodu Severne Makedonije.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, u uvodnom obraćanju istakao je da za kratko vreme, inicijativa Otvoreni Balkan pokazala da je pun pogodak, da je najbolji i pravi odgovor na autentične potrebe naših građana i naših država.

„Od novosadske deklaracije do danas pređen je veliki put. U prvim danima bilo je mnogo više onih koji su osporavali ovu regionalnu inicijativu, nego nas koji smo stali iza nje. Govorilo se i u regionu, ali i u Evropi sa mnogo pesimizma i mrzovolje, pričalo se da je ”Otvoreni Balkan” utešna nagrada za članstvo u Evropskoj uniji, da je to pravljenje neke nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nam nije potreban još jedan. Drago mi je da su svi pogrešili. Nema ni Jugoslavije, nema ni utešne nagrade, tu je samo ogroman posao koji smo do sada obavili i tu je projekat koji će da promeni izgled Balkana. Ovo je prvi put za 30 godina da jedna inicijativa za bolje povezivanje naših ekonomija i naših ljudi ima šansu da uspe“, naglasio je Dačić.

On je podsetio da je cilj da početkom 2023. godine budu na snazi sve one mere za ukidanje ekonomskih barijera između tri države i otvorena vrata za primenu četiri slobode otvorenog evropskog tržišta.

„Takva slika na Balkanu do sada nije postojala. Umesto dezintegracija, po kojoj smo nažalost poznati širom sveta, Balkan će biti prostor velike i suštinske integracije na polju trgovine, investicija, protoka radne snage bez ikakvih barijera. Ovo je istorijska prilika i siguran sam da ćemo je iskoristiti u punoj meri. Svima onima, koji još oklevaju da se pridruže, želim da kažem da su im vrata širom otvorena i da ne postoji nijedan razlog da ne uđu u ”Otvoreni Balkan”, zaključio je predsednik Dačić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je navela da je, pored evropskih integracija, podjednako važan spoljno-politički prioritet Srbije regionalno povezivanje, bezbednost i stabilnost. Ona je istakla da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije samo lepa politička ideja, već i da je najpragmatičnija politika za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, i izrazila je nadu da će i ostale države ovog regiona to prepoznati i priključiti se ovoj inicijativi. Bezbedniji region, velika ekonomska korist i drugačija perspektiva za mlade ljude, najznačajnije su prednosti koje nudi inicijativa „Otvoreni Balkan“, istakla je Ana Brnabić.

Prisutnima se obratio i ambasador SAD u Srbiji Nj.E. Entoni Godfri, koji je iskoristio priliku da istakne partnerstvo Sjedinjenih Američkih država sa Republikom Srbijom i da naglasi važnost ekonomskih integracija regiona za postizanje zajedničkih ciljeva. On je skrenuo pažnju na 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, i naglasio da je danas ekonomska saradnja centralni aspekt odnosa u kojoj se nalazi suština zajedničke vizije budućnosti. „Članstvo Srbije u Evropskoj uniji je strateški cilj Srbije i glavni cilj SAD u vezi Srbije. SAD daje punu podršku kontinuiranim naporima regiona da se ekonomski koordinira i integriše“, istakao je ambasador. Dodao je da je cilj ove inicijative od vitalnog značaja za Srbiju i region u smislu održivog privrednog rasta i sposobnosti da građane zadrži u zemlji, privlačenjem novih izvora visokokvalitetnih investicija. Naveo je da SAD da će ova inicijativa pomoći da se sprovedu naporne, ali neophodne reforme koje nalaže pristupanje Uniji. „Zajedno sa našim evropskim partnerima pozdravljamo posvećenost Srbije i produbljivanje ekonomskih integracija na osnovi pravila i standarda EU, odnosno davanja prednosti održivom investiranju u infrastrukturu i energetiku“, naveo je Godfri.

U nastavku Konferencije usledio je politički panel , kao i predstavljanje rezultata regionalnog istraživanja javnog mnjenja i rezultata ekonomske analize inicijative „Otvoreni Balkan“ i panel privrednika i ekonomski efekti inicijative.

Tokom panela prisutnima su se obratili Nikola Dimitrov, zamenik premijera za evropske poslove Republike Severne Makedonije, Edi Rama, premijer Republike Albanije, Gabrijel Eskobar, DAS SAD i specijalni izaslanik za Balkan, Jovan Kovačić, predsednik i osnivač EWB član izvršnog komiteta Trileteralne komisije i predsednik Srpske grupe Trileteralne komisije i Vladimir Pejić , direktor agencije Faktor plus i osnivač Kongresa srpsko – američkog prijateljstva.Foto galerija


Video (1)

Sreda, 24. novembar 2021. | konferencija OTVORENI BALKAN – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona 24.11.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja