30. jun 2013. Učesnici 20. Generalne skupštine ISP-a u Atini

30. jun 2013. Učesnici 20. Generalne skupštine ISP-a u Atini

Utorak, 2. jul 2013.

Održana 20. Generalna skupština ISP-a u Atini

Delegacija Narodne skuštine učestvovala je na 20. jubilarnoj Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP), koja je održana od 27. do 30. juna 2013. godine, u Atini.


Na zasedanju je učestvovalo preko 26 država, a stalna delegacija Narodne skupštine, na čelu sa šefom, prof.dr Miletom Poskuricom, imala je zapažen nastup i ostvarila važne bilateralne kontakte. Šef stalne delegacije je u svom obraćanju Generalnoj skupštini ISP-a ukazao da je Republika Srbija od svog pristupanja organizaciji, 1995.godine, opredeljena za razvoj i osnaženje prijateljskih odnosa sa državama članicama Interparlamentarne skupštine pravoslavlja. On se zahvalio ISP zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kao i na Rezoluciji „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“, usvojenoj na 16.Generalnoj skupštini ISP-a, u Beogradu 2009. godine. S tim u vezi, ukazano je da je Briselski sporazum postignut, da Srbija radi na implementaciji dogovorenog, a da se nadamo da će to učiniti i Priština. Prof. dr Poskurica je ponovio da je Srbija učinila sve što se od nje zahtevalo u predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, čak i znatno više od bilo koje druge države članice EU, pa zbog toga ne očekuje formalne prepreke za donošenje pozitivne odluke o otpočinjanju pregovora o članstvu. Takođe, zahvalnost je upućena i Međunarodnom fondu jedinstva pravoslavnih naroda na čelu sa Valerijem Aleksejevim na humanitarnim aktivnostima Fonda i pružanju pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i na konkretnim akcijama pomoći i saradnje na približavanju srpske i ruske kulture i promociji vrednosti pravoslavlja. Šef stalne delegacije je obavestio članove ISP-a da se u Srbiji, u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina Velikog, ove godine obeležava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Ovaj pravni akt je značajan za celu našu civilizaciju i religiju, jer je njim Konstantin Veliki dozvolio širenje hrišćanstva na teritoriji Rimskog carstva, proglasivši versku ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koje je trajalo tri stotine godina. Današnja Srbija uvažava nasleđe Konstantina Velikog, a Ustav Srbije je garant osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava građanina na lični izbor i verske slobode, verske tolerancije i upražnjavanje sopstvene vere bez diskriminacije.
Šef stalne delegacije prof.dr Mileta Poskurica imao je tokom 20.Generalne skupštine ISP-a i sastanak sa predsednikom ove organizacije i poslanikom Državne Dume Ruske Federacije Sergejem Popovim. Na sastanku je ukazano na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje, kao i na važnost strateškog partnerstva dve zemlje. Podvučena je potreba za produbljivanjem odnosa u sferi politike, ekonomije i kulture. Srpski narod je tradicionalno vezan za ruski, i važna mu je podrška ruskog naroda i države. Šef stalne delegacije je ukazao da u Srbiji postoji jedinstvena državna politika po pitanju Kosova i Metohije.
Članovi stalne delegacija Narodne skupštine ISP imali su i druge bilateralne susrete na kojima se razgovaralo o prioritetima Srbije u narednom periodu, kao i posvećenosti Srbije razvoju sveukupnih odnosa sa prijateljskim državama članicama ISP-a.
Na Generalnoj skupštini potpisana je Deklaracija povodom 20 godina postojanja ISP-a. Deklaraciju su potpisali predsednik Parlamenta Grčke Evangelos Meimarakis, predsednik Parlamenta Gruzije David Usupašivili, potpredsednik Državne Dume Ruske Federacije Sergej Železnjak, ovlašćeni predstavnici parlamenata Jermenije, Kipra, Belorusije, Jordana, Libana, Poljske, Rumunije, Ukrajine i Bugarske, dok je u ime Narodne skupštine, Deklaraciju potpisao potpredsednik dr Nenad Popović.
Narodnu skupštinu su na 20.Generalnoj skupštini ISP-a predstavljali potredsednik Narodne skupštine dr Nenad Popović, šef stalne delegacije Narodne skupštine u ISP prof.dr Mileta Poskurica i član stalne delegacije Narodne skupštine u ISP Aleksandar Čotrić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6