23. maj 2014. Održana „Simulacija sednice Narodne skupštine“

23. maj 2014. Održana „Simulacija sednice Narodne skupštine“

Petak, 23. maj 2014.

Održana „Simulacija sednice Narodne skupštine“

U Domu Narodne skupštine održana je „Simulacija sednice Narodne skupštine“ u kojoj su učestvovali srednjoškolci iz oko 40 opština i gradova Republike Srbije.


Sednicu je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Predsednica Skuštine Srbije istakla je da joj je posebno zadovoljstvo da pozdravi omladinu Srbije u ovim teškim okolnostima borbe sa stihijom, nezapamćenim poplavama i klizištima, koje su pogodile našu zemlju i navela da su mladi pokazali najplemenitije lice Srbije.

„Opasnost još uvek traje, ali uz tugu zbog žrtava i gubitaka, naša zemlja ima i razloga za ponos, zbog snage svojih ljudi i vas, mlade generacije, koja se nesebično stavila na raspolaganje državi i njenim institucijama, na prvoj liniji borbe sa ovom nevoljom“, rekla je predsednica parlamenta.
Predsednica Narodne skupštine zahvalila se svim prijateljima Srbije iz čitavog sveta, koji su pritekli u pomoć, kao i ambasadoru SAD Majklu Kirbiju za pomoć koju nam je pružila njegova država i navela da na tu pomoć dokazanih prijatelja Srbija računai u budućnosti, jer će prevazilaženje posledica ove katastrofe trajati dugo i zahtevati još mnogo našeg rada, požrtvovanja i materijalnih sredstava.
Gojković je učenicima poručila da je zbog budućnosti koju Srbija vidi u njima odlučeno da se i u danima žalosti ostvari ovaj važan projekat. „Time šaljemo jasnu poruku da posebno u ovoj situaciji, uprkos teškoćama, Skupština Srbije mora da radi još više“, rekla je Gojković i poručila učenicima da je najvažnije da tokom današnje sumulacije rada parlameta osete snagu argumenata, duh demokratije, kulture dijaloga i otvorenosti za drugačije mišljenje.
„Uverena sam da ćete to iskustvo poneti sa sobom iz današnjeg dana, i njegovu vrednost podeliti sa svojim sugrađanima, koji nisu imali prilike, kao vi danas, da se direktno upoznaju sa radom Narodne skupštine“, rekla je Gojković.

Srednjoškolcima se obratio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Nj. E. Majkl D. Kirbi. Ambasador je na početku svog govora, u svoje ime, kao i ime predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Baraka Obame i celokupnog američkog naroda izrazio duboku tugu zbog tragedije izazvane poplavama, koje je pogodila Srbiju. On je istakao da su Sjedinjene Američke Države jedna od prijateljskih zemalja koje su Srbiji pritekle u pomoć i dodao da i u ovom teškom trenutku za Srbiju američka Vlada podržava srpsku Vladu. U daljem obraćanju srednjoškolcima, ambasador Kirbi govorio je o funkcionisanju američkog Kongresa i Senata, koje je uporedio sa funkcionisanjem srpskog parlamenta. On je pozdravio održavanje ovakvog događaja naglašavajući neophodnost da mladi nauče kako funkcionišu i Narodna skupština i Vlada Republike Srbije. On je poručio srednjoškolcima da su baš mladi ti koji teba da uobličuju budućnost svoje zemlje.

Narodni poslanik Vladimir Pavićević upoznao je srednjoškolce sa funkcionisanjem Narodne skupštine. On je govorio o značaju delovanja Narodne skupštine u političkom sistemu Republike Srbije.

„Simulacija sednice Narodne skupštine“ održana je u organizaciji NVO „Omladinski odbor obrazovanja“ i Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1