Ponedeljak, 21. novembar 2011.

Održan seminar o aspektima ljudskih prava i vladavine prava u zakondavnom procesu

U Domu Narodne skupštine juče je održan seminar o aspektima ljudskih prava i vladavine prava u zakondavnom procesu, namenjen zaposlenima u stručnoj Službi Narodne skupštine.


O pitanjima ljudskih prava i vladavine prava u zakonodavnom procesu govorili su Milan Antonijević i Marko Milenković, predavači Komiteta pravnika za ljudska prava, Nuala Kvin (Nuala Quinn), advokat iz Severne Irske i Zorica Mršević, profesorka Fakulteta za evropske pravne i političke studije u Novom Sadu.

Milan Antonijević istakao je da je cilj seminara jačanje veza između Parlamenta i civilnog sektora i unapređenje rada skupštinske Službe, a to se u prvom redu postiže poštovanjem ljudskih prava, koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

Zorica Mršević govorila je o odnosu međunarodnih standarda ljudskih prava i postignutih standarda u oblasti zaštite ljudskih prava u Srbiji, kao i o snazi predrasuda, odnosu većine prema manjinama i diskriminaciji manjinskih grupa. U svom daljem izlaganju, analizirala je zakonska rešenja o okupljanju građana, osvrnuvši se na zaštitu prava LGBT populacije.

Gošća iz Irske Nuala Kvin podsetila je prisutne o važnosti poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, posebno poštovanje standarda zaštite ljudskih prava Evropske unije i Saveta Evrope i vladavine prava u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Učesnici seminara su se takođe osvrnuli na ustavno-pravni i zakonski okvir Srbije za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, priznatom napretku u toj oblasti, daljim mogućnostima razvoja i otvorenim pitanjima.

U drugom delu seminara, prisutni su se bavili analizom međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava, razmenivši mišljenja o pravu na okupljanje, problemima na koje nailaze društvene grupe pri organizaciji javnih događaja, kao i potencijalnim rešenjima i preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope za unapređenje zakonske regulative u ovoj oblasti.

I ovaj seminar za zaposlene u stručnoj Službi Narodne skupštie realizovan je u okviru Programa šeste komponente jačanja zakonodavnih i nadzornih kapaciteta Narodne skupštine, predviđenog Memorandumom o saradnji između Narodne skupštine Republike Srbije i Vestminsterske fondacije za demokratiju.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6