27. januar 2014.  Delegacija Odbora za evropske integracije na sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU – COSAC

27. januar 2014. Delegacija Odbora za evropske integracije na sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU – COSAC

Utorak, 28. januar 2014.

Održan sastanak predsedavajućih COSAC u Atini

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala je na sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU – COSAC, koji je organizovan u okviru grčkog predsedavanja Evropskom unijom, u Atini 26. i 27. januara 2014. godine.


Sastanak je otvorio predsednik Parlamenta Grčke Vangelis Meimarakis koji je u pozdravnom govoru istakao da se COSAC po peti put vraća u postojbinu demokratije, u trenutku kada se Evropska unija suočava sa demokratskim deficitom. On je naglasio da su svetska ekonomska kriza, nezaposlenost, pre svega mladih ljudi, kao i nepoverenje građana prema odlukama koje se donose u Briselu problemi sa kojima se součavaju sve države članice EU. Istakao je da ekonomska kriza zapravo predstavlja izazov za rešavanje problema i propusta u upravljanju, te da je potrebna jača saradnja nacionalnih parlamenata država članica sa institucijama Evropske unije, odnosno kontrola nad pitanjima koja se tiču evropskih politika.
Učesnicima se obratio i zamenik predsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos, koji je predstavio prioritete grčkog predsedavanja Savetom EU. Na pitanje zašto politika proširenja država zapadnog Balkana nije na listi prioriteta, rečeno je da je to svakako cilj i istaknuta je podrška Srbiji u pristupnim pregovorima i nastavku procesa normalizacije Beograda i Prištine, koji su sastavni deo usvojenog Pregovaračkog okvira EU.
Zajednički je zaključeno da je ekonomska kriza uslovila brojne probleme, koji su se prelili i na ostale sfere života, ugrožavajući demokratski potencijal Evropske unije, i da je na političarima i institucijama da obezbede transparentnost i funkcionalnost sistema u skladu sa odredbama Ugvora iz Lisabona.
Na sastanku je razmotren i Nacrt 21. izvještaja o radu COSAC-a, a u fokusu razgovora bila je politička situacija u Ukrajini.
Na sastanku su učestvovale delegacije parlamenata država članica EU, delegacije parlamenata Srbije, Crne Gore, Makedonije i Islanda kao država kandidata za članstvo u EU, delegacija Parlamenta Norveške, koja je imala status specijalnog gosta, kao i predstavnici evropskih institucija.
U Delegaciji NSRS bili su potpredsednica Narodne skupštine i članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić i član Odbora za evropske integracije Dragan Šormaz, koji su imali više bilateralnih susreta na marginama sastanka.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31