23. mart 2021. Učesnici sastanka

23. mart 2021. Učesnici sastanka

Utorak, 23. mart 2021.

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom sa predstavnicima ambasade Italije u Srbiji

U Domu Narodne skupštine Poslanička grupa prijateljstva sa Italojom, na čelu sa predsednikom Jovanom Palalićem, održala je sastanak sa ambasadorom Italije u Srbiji Nj.E. Karlom Lo Kašom i njegovim saradnicima, na kom su predstavljeni mnogi aspekti saradnje Srbije i Italije.


Jovan Palalić na početku sastanka istakao je odnos dve zemlje pre svega prijateljski, što dokazuje i broj od 96 narodnih poslanika koji čine Poslaničku grupu prijateljstva, ali koji se dokazao i solidarnošću dveju zemalja pokazane tokom svetske krize izazvane COVID-om 19. Predsednik PGP-a naveo je da dve zemlje imaju visok stepen razumevanja i podrške, koju je Italija jasno pokazala po pitanju pozicije Republike Srbije ka pristupanju u Evropskoj uniji, ali i kada su u pitanju parlamentarna saradnja i saradnja vlada ove dve države. Dodao je i to da ekonomska saradnja iz godine u godinu raste i jača i izrazio je nadu da će se ojačati i regionalna saradnja između gradova i opština Italije i Srbije, te da je Poslanička grupa prijateljstva sa Italijom pravo mesto za takvu vrstu razgovora, s obzirom na činjenicu da je veliki broj narodnih poslanika iz različitih gradova Republike Srbije.

Lo Kaš se na početku sastanka zahvalio na prilici da narodnim poslanicima predstavi dosadašnju saradnju dve zemlje u velikom broju oblasti i istakao da je ovaj sastanak dokaz iskrenog i čvrstog prijateljstva. Takvo prijateljstvo je dokazano, kako je rekao i solidarnošću u teškim trenucima u kriznim situacijama obe zemlje u borbi sa pandemijom, kroz nesebično deljenje pomoći u vidu medicinske opreme, ali i medicinskih timova koji su radili zajedno u lečenju obolelih od korona virusa. Naveo je da medicinski tim koji je u avgustu prošle godine, došao iz Italije da pomogne kolegama u Srbiji, istakao da Srbija može da se pohvali visokim kvalitetom rada medicinskog osoblja i njihovom stručnošću. Iskoristio je priliku da čestita Srbiji na pozitivnoj kampanji vakcinacije koja je u procesu sprovođenja i zahvalio se na potezu srpske Vlade i ponudi vakcinacije italijanskog diplomatskog kora, koja je velikodušno prihvaćena. Na tu temu ambasador je govorio i o digitalnom zelenom sertifikatu, koji će za cilj imati slobodno kretanje građana unutar Evropske unije, ali i građana iz zemalja koji nisu članice, i čija je uloga čisto tehničke prirode, a ne diskriminatorne kako se spekuliše.

Ambasador je naveo da stub strateškog partnerstva čine vlade dve zemlje, na kom se intenzivno radi, što se potkrepljuje nizom bilateralnih poseta i da je jedna takva poseta u pripremi, a susret će biti organizovan između premijera Italije Maria Draga i ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića. Na tu temu, zamenik ambasadora Đuzepe Ćirilo najavio je da će tokom posete Nikole Selakovića Rimu biti potpisan sporazum o razumevanju i sporazum koji se odnosi na članove porodičnog domaćinstva diplomatskog kora.

Kao drugi stub saradnje ambasador je naveo ekonomiju, koja ima značajnu ulogu, s obzirom da italijanska preduzeća u Srbiji zapošljavaju oko 30 000 ljudi. Dodao je i to da je ekonomska razmena dve zemlje dostigla cifru od 4 milijarde evra, i da su se, pored situacije izazvane pandemojom, održali makroekonomski uslovi, a BDP Srbije nije opao, što za Italiju predstavlja sve važnije tržište. Zamenik ambasadora istakao je da sve konkurentnije tržište podstiče i nove sektore razvoja, koje opet širi prostor za saradnju.

Ambasador je govorio i o ponovnom uspostavljanju direktnih avionskih letova, koji su redukovani zbog pandemije, i koji će se za početak odvijati na relaciji Beograd-Rim. Takođe, podvukao je da je Italija sprovodila proceduru od izuzeća samoizolacije za hitne slučajeve putnicima za Italiju iz Srbije.

Kao treći stub izuzetnih odnosa, Karlo Lo Kaš izdvojio je kulturu i dao reč direktoru Italijanskog Instituta za kulturu Robertu Činkoti. On je naveo da je saradnja u ovoj oblasti plodotvorna. Naveo je da su kursevi i veliki broj kulturnih manifestacija prebačeni na „on line“ pristup, ali da to nije umanjilo broj građana u Srbiji koji se zanimaju za italijansku kulturu. Istakao je činjenicu da 800 studenata na univerzitetima u Srbiji proučava italijanski jezik, a da se broj onih koji pohađaju kurseve italijanskog jezika kreće između 30 i 40 000. Naveo je novčana sredstva za katedre i predavače dostavlja i Ministarstvo spoljnih poslova Italije, a da se u Srbiji može naći i veliki broj knjiga prevedenih italijanskih pisaca. Dodao je i to da Italija ove godine slavi 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika i da će povodom tog događaja u Institutu biti organizovani brojni sadržaji.

Za kraj sastanka ostavljene su dve političke teme, pregovarački proces Republike Srbije sa Evropskom unijom i dijalog Beograda i Prištine. Ambasador je istakao da je Italija uvek otvoreno podržavala pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a da kada je u pitanju dijalog Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu. Prvi sekretar ambasade Federika Katoi, navela je da iako Srbija nije otvorila ni jedno poglavlje prethodne godine, zbog vanrednih situacija, fokus mora ostati na oblasti vladavine prava, pogotovo u oblasti pravosuđa i medija, kao i reformi koje će pratiti ove oblasti. Ambasador je dodao da su reforme neophodne, što podrazumeva pregovarački proces, gde obe strane moraju učiniti dodatni napor.

Narodni poslanici, članovi Poslaničke grupe prijateljstva u daljem razgovoru, zahvalili su se Italiji na podršci na putu evropskih integracija, ističući da Narodna skupština radi u interesu svojih građana i želi stabilnost regiona. Povodom pokrenutog pitanja dijaloga i Beograda i Prištine, istakli su da se ne sme zaboraviti da je Srbija je u dijalogu ispunila sve što je briselskim sporazumom dogovoreno, dok druga strana po tom pitanju nije uradila gotovo ništa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja