9. novembar 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Sirijom i otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike u Republici Srbiji

9. novembar 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Sirijom i otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike u Republici Srbiji

Utorak, 9. novembar 2021.

Održan sastanak PGP sa Sirijom i otpravnika poslova ambasade Sirijske Arapske Republike u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Sirijom Miloš Terzić održao je danas sastanak sa otpravnikom poslova ambasade Sirijske Arapske Republike u Republici Srbiji dr Amarom Avadom.


Otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike u Republici Srbiji dr Amar Avad naveo je da Srbija i Sirija dele veoma sličnu istoriju, što je dobar preduslov ostvarivanja saradnje u raznim oblastima. On je iskoristio priliku da čestita Srbiji na veoma uspešnom organizovanju Samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je učestvovalo 120 zemalja sveta, a kojem je i on lično prisustvovao.

Dr Avad naveo je da je Sirija nakon turbulentne prošlosti počela da se oporavlja i da je politička i bezbednosna situacija u zemlji normalizovana. Istakao je da Sirija kontroliše 90 odsto svoje teritorije, sem pojedinih oblasti na severu države, ali da je sirijska vlada istrajna u tome da vrati svaki pedalj svoje teritorije, uz pomoć i podršku svojih prijatelja, kao što su Rusija, Iran, Kina i Srbija. Govoreći o stanju u Siriji i ekonomskoj situaciji otpravnik poslova rekao je da su pojedine zapadne zemlje uvele sankcije, ali da sirijska vlada uz pomoć raznih organizacija koje pripadaju Ujedinjenim nacijama olakšava svakodnevicu sirijskog naroda, uz poštovanje principa nemešanja stranog uticaja u unutrašnja pitanja zemlje. On je čestitao Srbiji na napretku koji ostvaruje i podvukao da Sirija podržava Srbiju na međunarodnoj političkoj sceni po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Zahvalio se i na imenovanju ambasadora Srbije u Damasku, što ukazuje, kako je rekao, na otvorenu volju za produbljivanje saradnje dveju zemalja. Osvrnuo se i na međusobne susrete parlamentaraca dveju zemalja u proteklom periodu i ukazao na to da je njegova uloga da nastavi da jača veze dva parlamenta, kako bi pratile dobre istorijske odnose Srbije i Sirije.

Miloš Terzić izrazio je zadovoljstvo povodom susreta, ističući da ovaj sastanak može da pokrene mnoge inicijative za buduću saradnju. On je naveo da prostora za saradnju ima na svim nivoima i zahvalio se na principijelnom stavu Sirije po pitanju Kosova i Metohije, dodajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Sirije, u skladu sa međunarodnim javnim pravom. Ovom prilikom zahvalio se Siriji koja je bila protiv izglasavanja članstva tzv. države Kosovo u međunarodne organizacije kao što su UNESKO i Interpol. Ukazao je na to da višedecenijski diplomatski odnosi Srbije i Sirije nikada nisu prekidani što je po njegovim rečima, dokaz da Srbija vodi jednu ozbiljnu i odgovornu politiku, a sa druge strane nezavisnu i suverenu politiku. Pored ekonomske saradnje koju zemlje mogu ostvariti, istakao je i saradnju u oblasti kulture navodeći da je prvi episkop sprskog naroda Sveti Sava doneo iz Damaska Šam-dud, koji se danas nalazi u dvorištu Manastira Pećke patrijaršije, a koji predstavlja omaž prijateljstvu dva naroda.

Govoreći o ekonomskom aspektu, Terzić je naveo da je Srbija danas ekonomski lider u Evropi, i da ima mnogo prostora za sadanju između Srbiji i Sirije, te da parlamentarna saradnja može biti pokretač ostalih vidova saradnje. „Srbija pruža Siriji punu podršku što se bezbednosne politike tiče, odnosno podršku u borbi protiv terorizma i neophodno je da Srbija i Sirija imaju dobru bezbednosnu saradnju“, naveo je Terzić. On je naveo da su za ekonomski napredak najbitniji mir i stabilnost, i dodao da je Srbija dobar primer rastuće ekonomije koje se sprovode kroz predloge i inicijative predsednika države Aleksandra Vučića. Naveo je da je da se inicijativom predsednika Vučića „Otvoreni Balkan“, bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim zemljama potpisnicama, nudi snažan ekonomski zamajac za ceo region. „Srbija se bori za očuvanje svog integriteta na Kosovu i Metohiji, ali se borimo da očuvamo i Republiku Srpsku. I mi se suočavamo sa ljudima koji traže pomoć od stranog faktora, tome smo svedočili prošle nedelje, kada smo imali priliku da vidimo deo lažne elite koja odlazi u Vašington i pregovara sa albanskim lobistima“, podvukao je predsednik PGP. On je dodao i da Srbija i Sirija zajednički treba da se bore za svoju teritoriju na međunarodnom planu, ali da treba da sarađuju i na ekonomskom planu kako bi podigli standard i obezbedili bolji život svojim građanima.

Sagovornici su razgovarali i o međusobnim posetama parlamentaraca i izrazili nadu da će takvi susreti inicirati dalju saradnju.

Sastanku su prisustvovali i član PGP sa Sirijom Đorđe Todorović i arhimandrit Prokopije Tajar iz Antiohijske Patrijaršije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja