14. jun 2021. Učesnici sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Nasrodnoj skupštini

14. jun 2021. Učesnici sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Nasrodnoj skupštini

Ponedeljak, 14. jun 2021.

Održan sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Dom Narodne skupštine bio je domaćin održavanja današnjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.


Generalni sekretar ISP Maksimos Harakopulos istakao je da je ova međunarodna parlamentarna organizacija u proteklom periodu pokazala sposobnost da se prilagodi novonastalim okolnostima i da se navikne na nov način saradnje, putem savremenih tehnologija.

Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj sastanak, prvi uživo nakon poboljšanja situacije izazvane pandemijom, održava baš u Beogradu, u Narodnoj skupštini, i naveo da taj izbor nije bio slučajan, imajući u vidu da pravoslavlje i hrišćanstvo u Srbiji ima dugu tradiciju i da je ono povezano sa identitetom. Pravoslavlje je živo i snažno kao vera među srpskim narodom, naglasio je Harakopulos. On je u svom obraćanju naveo i da ISP ima 28 godina iskustva u radu i da je usmerena na pitanja od značaja za hrišćanski svet. Kao posebno bitnu temu naveo je pretvaranje crkve Sveta Sofija u džamiju, ukazujući na aktivnosti koje će sprovoditi ISP sve dok ne dođe do poništavanja ove odluke.

Evropa bez hrišćanskog nasleđa, neće biti Evropa, ukazao je Maksimos Harakopulos i dodao da se ove godine obeležava 200 godina od početka grčkog ustanka, na kom su učestvovale hiljade pravoslavaca sa Balkana, čime su otpočele tektonske promene, koje su dovele do njihovog oslobađanja na Balkanu.

Predsednik Generalne skupštine ISP Sergej Gavrilov u svom obraćanju je istakao da u ovoj organizaciji postoji duh uzajamnog razumevanja i pravoslavne solidarnosti. Pandemija izazvana korona virusom svima nam je održala lekciju o neophodnosti saradnje u prevenciji oboljenja i dostupnosti lekova, istakao je on i ukazao na značanu ulogu pravoslavnih volontera koji su u teškim danima pomagali usamljenim, bolesnim i starim ljudima.

Gavrilov je naveo da je bitno očuvati bratstvo na bazi pravoslavnih vrednosti i suprostviti se neonacizmu, koji se nakon 75 godina ponovo budi u Evropi. Pravoslavne vrednosti i odnosi treba da se razvijaju kroz kulturu, ekonomiju i kroz omladinski rad, naglasio je Sergej Gavrilov.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, obraćajući se na otvaranju sastanka, istakao je da Republika Srbija izuzetno vrednuje aktivnosti Interparlamentarne unije pravoslavlja, posebno promociju plemenitih vrednosti kroz demokratske institucije i stvaranje mreže komunikacije i saradnje među našim parlamentima. Podsetio je prisutne da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata u Atini prošle godine, na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji, iz razloga što su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao „kosovsko”, čime se na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine. Dačić je naglasio da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji i pozvao je hrišćane na veću međusobnu solidarnost.

Šefica delegacije Narodne skupštine u ISP Sanja Lakić istkla je da je u prethodnom periodu naša država dosta uradila za pravoslavnu veru i SPC i navela da, kako jača srpska država, tako jača i naša crkva. „Čuvajmo naš pravoslavni hod“, poručila je prisutnima na kraju svog izlaganja Sanja Lakić.

Na sastanku Međunarodnog sekretarijata ISP predstavljene su aktivnosti u proteklih godinu dana i razmatran je efekat pandemije u državama članicama ISP.

Parlamentarci su razmotrili i situaciju u kojoj se nalaze hrišćani u zemljama Afrike, na osnovu informacija Džordža Aleksandra, sekretara mreže Pan-pravoslavnog hrišćanskog društva.

Učesnici sastanka obavili su pripremu za predstojeće 28. godišnje zasedanje Generalne skupštine ISP, koje će se održati na Kritu u julu ove godine, a čija će glavna tema biti „Budućnost sveta, budućnost Evrope posle pandemije“.


Video (1)

Ponedeljak, 14. jun 2021. | sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja 14.06.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6