28. maj 2016. Regionalni molitveni doručak

28. maj 2016. Regionalni molitveni doručak

Ponedeljak, 30. maj 2016.

Održan prvi Regionalni molitveni doručak u Beogradu

Regionalni molitveni doručak, koji je u organizaciji Narodne skupštine održan u Palati Srbija, okupio je preko 200 zvanica iz celog sveta, a poruka koja je poslata je da treba širiti mir i toleranciju i produbiti saradnju među državama u svetu i regionu.


Na molitvenom doručku sa temom „Ljubi bližnjeg svog“, koji predstavlja još jednu u nizu inicijativa Republike Srbije za regionalno pomirenje i produbljivanje odnosa među državama, prisustvovali su predstavnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, nemačkog Bundestaga, Evropskog Parlamenta, kao i predstavnici parlamenata zemalja u regionu.

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković zahvalio je svima koji su svojim prisustvom pokazali spremnost da rade na nadgradnji i unapređenju odnosa među državama.

„Ovo je veoma važan događaj za Srbiju i region, a glavni cilj je da zajedno izgradimo mostove između država Zapadnog Balkana i naroda, i da izgradimo novu politiku pomirenja“, rekao je Marinković.

On smatra da je to preduslov za dalji ekonomski razvoj, uspostavljanje boljih političkih i drugih odnosa.

„Svima je potpuno jasno da bilo kakva nestabilnost jedne od zemalja na Zapadnom Balkanu može da dovede do velikih problema u celom regionu, tako da je Srbiji i svim zemljama u regionu od ključnog interesa da region bude stabilan. Danas smo dokazali da možemo da širimo politiku tolerancije i pomirenja“, naveo je Marinković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da nema uspešne Srbije bez mirnog i stabilnog Balkana i da zato politika Srbije jeste da sa svojim susedima ima najbolju komunikaciju i dobre odnose.

„Naš region može da bude primer kako različiti narodi mogu da sarađuju i pronalaze zajedničke interese. Zato je naš odnos prema susedima srdačan i otvoren. Sa velikim naporom smo postigli političku stabilnost, i mi smo primer kako ona dovodi do ekonomske stabilnosti. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo“, poručio je Vulin.

Kongresmen SAD Robert Aderholt izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva Regionalnom molitvenom doručku, podsetivši da je jedan takav održan u februaru ove godine u Vašingtonu.

„Naš cilj je da razgovaramo o svemu onom što nas okuplja i spaja. Takođe, želeo bih da vam prenesem pozdrave svih mojih kolega iz SAD ", rekao je Aderholt.

Poslanik parlamenta Republike Albanije Fatmir Mediju rekao je da vreme optužbi i upiranja prstom jednih u druge, ništa dobro nije donelo i da je vreme za drugačije odnose:

„Mi smo ovde da razgovaramo o saradnji i prosperitetu regiona. Nemamo budućnost ukoliko ne radimo zajedno i zato mi je veoma drago što sam u Beogradu i želeo bih da se ponovo vratim", rekao je Mediju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4