16. maj 2013. Učesnici okruglog stola o zakonskoj regulativi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti

16. maj 2013. Učesnici okruglog stola o zakonskoj regulativi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti

Četvrtak, 16. maj 2013.

Održan okrugli sto o zakonskoj regulativi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti

Okrugli sto na temu „Zakonska regulativa i njena primena u oblasti unapređenja energetske efikasnosti“, u organizaciji Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za zaštitu životne sredine, a u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), održan je danas u Domu Narodne skupštine.


Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić je, otvarajući okrugli sto, ocenila da je cilj ovog skupa sagledavanje postojećeg stanja u Srbiji kada je u pitanju efikasno korišćenje energije i utvrđivanje daljih koraka na tom polju, kako bi se poboljšao kvalitet života građana.
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da se pitanja privrednog razvoja, kao i razvoja demokratije, sve više vezuju za pitanje održivog korišćenja energije i energetsku efikasnost. Sonja Liht je istakla značajnu ulogu i pohvalila preduzete aktivnosti Narodne skupštine i narodnih poslanika na ovom polju.
O zakonskoj regulativi u nadležnosti Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine govorio je pomoćnik ministra Dejan Trifunović, dok je o zakonskoj regulativi u nadležnosti Ministarstva građevinarstva i urbanizma govorila načelnica Odeljenja za energetsku efikasnost i građevinske proizvode ovog Ministarstva Jasminka Pavlović.
Zaključke i ishode sa druge međunarodne konferencije pod nazivom „Energija. Razvoj. Demokratija. Uspešni pristup za novu energetsku budućnost jugoistočne Evrope“ prisutnima je predstavila Valentina Đureta iz Beogradkog fonda za političku izuzetnost, a projekat „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ koji sprovode Ministarstvo građevinarstva i urbanizma i Nemačko društvo za međunarodnu saradnju, predstavila je koordinatorka projekta Tanja Nikolić.
Okruglom stolu prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici ministarstava, predstvanici civilnog društva i međnarodnih organizacija i oni su tokom diskusije ukazali na značaj podizanja svesti građana i privrednih subjekata o važnosti teme efikasnog korišćenja energije. Učesnici skupa razgovarali su i o primeni postojećih zakona i potrebi usvajanja novih zakona koji regulišu oblast energetske efikasnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5