22. april 2013. Učesnici okruglog stola

22. april 2013. Učesnici okruglog stola

Ponedeljak, 22. april 2013.

Održan okrugli sto na temu Uticaj javnosti na donošenje zakona

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje 22. aprila, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine i neformalne Zelene poslaničke grupe u Narodnoj skupštini danas je održan okrugli sto na temu „Uticaj javnosti na donošenje zakona“.


U ime Odbora za zaštitu životne sredine, prisutne je pozdravila predsednica Odbora Milica Vojić Marković koja je istakla da sa današnjeg okruglog stola treba da se pošalje poruka o neophodnoj zajedničkoj akciji izvršne i zakonodavne vlasti, civilnog sektora i pojedinaca u očuvanju životne sredine i dodala da je jedan preduslov za to podizanje svesti pojedinaca i državnih institucija o važnosti ovog pitanja.
Izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović govorila je o uticaju javnosti i pojedinaca na donošenje zakona iz oblasti životne sredine. Ona je podsetila prisutne da je Srbija potpisnica Deklaracije iz Ria i Arhuske konvencije koje obavezuju na postojanje zakonodavnog okvira kojim se definiše učešće javnosti u oblasti zaštite životne sredine, ali da njihova primena u našoj zemlji nije potpuna.
Direktorka Fonda Ecotopia Suzana Đorđević predstavila je zaključke konferencije „EU – Izazovi i perspektive Srbije 2013.“ o učešću javnosti, navodeći da ne postoji suštinska saradnja između javnog i civilnog sektora, da se zakoni ne sprovode u dovoljnoj meri zbog nepostojanja podzakonskih akata, kao i da treba razmotriti ponovo uspostavljanje Fonda za zaštitu životne sredine.
Član Odbora i član neformalne Zelene poslaničke grupe Ivan Karić govorio je o postojećim mehanizmima saradnje između članova ove Grupe i organizacija civilnog društva i ukazao na potrebu da ova komunikacija bude još intenzivnija.
Predsednica Odbora Milica Vojić Marković predstavila je inicijativu „Zelena stolica“ koja predviđa da se na svaku sednicu Odbora pozivaju predstavnici NVO kada Odbor razmatra pitanja iz delokruga rada određene organizacije.
U diskusiji u kojoj su učestvovali narodni poslanici, predstavnici civilnog sektora i stručne javnosti bilo je reči o nedostatku stalnog dijaloga između civilnog sektora i izvršne vlasti, o potrebi uključivanja lokalne samouprave u proces donošenja zakona i većem korišćenju mehanizma poslaničkih pitanja koja se odnose na zaštitu životne sredine.
Na okruglom stolu učešće su uzeli i narodni poslanici Gordana Čomić, dr Neven Cvetićanin, Radoslav Milovanović, Dejan Radenković i Jelena Travar Miljević.
Okrugli sto održan je uz podršku Centra modernih veština, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Zelene inicijative i Balkanskog fonda za demokratiju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5