17. jun 2021. Održan informativni sastanak za narodne poslanike o aktivnostima PS NATO i aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu

17. jun 2021. Održan informativni sastanak za narodne poslanike o aktivnostima PS NATO i aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu

Četvrtak, 17. jun 2021.

Održan informativni sastanak za narodne poslanike o aktivnostima PS NATO i aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu

Narodni poslanici prisustvovali su danas informativnom sastanku koji je organizovala delegacija Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO, radi boljeg upoznavanja sa radom članova naše delegacije pri PS NATO, kao i radi upoznavanja sa aktuelnim temama koje se nalaze na dnevnom redu ove međunarodne parlamentarne organizacije, i sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu.


Šef delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovog sastanka i istakao važnost informisanja narodnih poslanika i javnosti o rezultatima nedavno održanog Samita NATO u Briselu, kao i sa rezultatima saradnje Republike Srbije sa NATO, kroz program Partnerstvo za mir, koja traje već 15 godina.

Šormaz je ukazao da javnost nije dovoljno dobro upoznata sa bogatom saradnjom koju Srbija ima sa NATO i naveo da je ovaj sastanak, prvi u nizu planiranih aktivnosti delegacije Narodne skupštine pri PS NATO, u cilju bolje informisanosti narodnih poslanika i javnosti o ovoj temi.

Učesnicima sastanka obratio se potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, ističući da je za prethodnih 15 godina saradnje kroz program Partnerstvo za mir naša zemlja prepoznata kao cenjen, poštovan i važan partner. On je naveo da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, bez aspiracija za članstvo u NATO ili u bilo kom drugom vojnom savezu u svetu, ali da gradi poziciju odgovornog i pouzdanog partnera, dok ovakvu poziciju naše zemlje u potpunosti poštuju NATO i njegove države članice, kao i drugi partneri.

Vladimir Orlić je naveo da je dalje unapređenje saradnje svrishodno, posebno imajući u vidu zajednički cilj – očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Partnerski odnosi su nerazdvojni deo ukupne spoljnopolitičke pozicije Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan, naglasio je potpredsednik Narodne skupštine.

U svom obraćanju, Orlić se osvrnuo i na angažovanje međunarodnih bezbednosnih snaga KFOR na Kosovu i Metohiji, kao jedine legalne vojne formacije u našoj Pokrajini, odlukom SB UN. „Pripadnici ove misije imaju ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Orlić.

On je dodao da od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podrži naše prioritete u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, što podrazumeva puno poštovanje statusne neutralnosti - shodno odredbama Rezolucije SB UN 1244, garancije za sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM, kao i kontinuirano prisustvo misije kadre da se izbori sa izazovima stalnih provokacija i neodgovornih postupaka iniciranih od strane Prištine.

Na kraju svog obraćanja, dr Vladimir Orlić je naveo da odnosi Srbije i NATO predstavljaju osetljivo pitanje, opterećeno teškim nasleđem iz prošlosti, koju ne možemo promeniti, ali možemo da zajednički gradimo bolju budućnost, do koje se stiže samo jačanjem međusobne saradnje i poverenja, uz razumevanje i uvažavanje vitalnih državnih interesa Republike Srbije i nacionalnih interesa našeg naroda.

Ti interesi su za Srbiju na prvom mestu i ona to govori otvoreno, svima i svakoj prilici, i danas to radi stojeći uspravno - u skladu sa politikom koju je lično projektovao i koju lično predvodi predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, koju sledi i sprovodi Vlada Srbije, a narod u Srbiji danas toj politici daje plebiscitarnu podršku, baš kao i Skupština koja je od tog naroda izabrana, istakao je Orlić.

Šef vojne kancelarije NATO u Srbiji brigadni general Tomazo Vitale naveo je u svom obraćanju da NATO ostaje čvrsto posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana. Izrazio je podršku dijalogu pod okriljem Evropske unije i druge napore čiji je cilj normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, i ukazao da NATO ostaje posvećen svom kontinuiranom angažovanju na Kosovu i Metohiji, kroz misiju KFOR.

Istakao je da se ove godine obeležava 15. godišnjica otkako se Srbija učlanila u program Partnerstvo za mir sa NATO, i da je to partnerstvo dugotrajno i stabilno. NATO i Srbija rade na brojnim oblastima, kao što su: civilna spremnost za vanredne situacije, reforma nacionalnih bezbednosnih struktura i institucija, obuka srpskog osoblja za multilateralne mirovne operacije širom sveta i naučna saradnja, naglasio je u svom obraćanju Vitale.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3