26. novembar 2014. Drugi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (Foto © European Union)

26. novembar 2014. Drugi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (Foto © European Union)

Petak, 28. novembar 2014.

Održan drugi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je drugi sastanak 26-27. novembra 2014. godine u Strazburu, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta, i Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.


Tokom dvodnevnih razgovora u Evropskom parlamentu, poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmenili su mišljenja u vezi sa stanjem pristupnih pregovora i odnosima Evropske unije i Srbije, sa osvrtom na završene analitičke preglede zakonodavstva, glavne zaključke i preporuke o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i na otvorena pitanja i najvažnije zaključke tela za praćenje primene SSP-a. Članovi Zajedničkog parlamentarnog odbora osvrnuli su se u razgovorima i na Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije i spoljno političke aktivnosti Srbije, njenu ulogu u jačanju regionalne saradnje, ekonomske reforme, stanje u procesu unapređenja osnovnih prava i sloboda, kao i napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reforme pravosuđa.
U više navrata konstatovan je napredak Srbije na putu usklađivanja zakonodavstva sa pravom Evropske unije, kao i toku dosadašnjih pregovora i procesu analitičkog pregleda zakonodavstva. Zaključeno je da je odnos Srbije i EU partnerski u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja za sva otvorena pitanja i stalnih konsultacija u procesu pristupanja. Članovi dve delegacije složili su se da je učinjen veliki napredak u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izrazili uverenje da će postepeno usklađivanje politika i zajednički dijalog u budućnosti doprineti potpunom usaglašavanju politika Evropske unije i Srbije.
U zaključnoj izjavi za medije kopredsedavajući Kukan i Orlić, saglasili su se da je sastanak protekao u više nego prijateljskoj atmosferi, konstruktivnoj debati i kvalitetnim zaključcima. Oni su istakli da je veoma važno što je Zajednički odbor na kraju sastanka usvojio Deklaraciju i preporuke u kojima su, na obostrano zadovoljstvo, istaknuta postignuća Srbije i standardi neophodni za proces evropskih integracija. Istaknuto je snažno opredeljenje dva partnera da se uputi jasna poruka Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, institucijama Srbije i Evropske unije, o punoj saglasnosti po pitanju strateškog puta Srbije u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.
Kopredsedavajući Zajedničkog parlamentarnog odbora zaključili su da je uspostavljanje temeljnog sistema vrednosti, zasnovanog na principima koje visoko poštuju obe strane, primarni zajednički cilj.
Zajedničku Deklaraciju i preporuke možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1