25. septembar 2013. Održan Okrugli sto na temu: Efikasna saradnja Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i tela

25. septembar 2013. Održan Okrugli sto na temu: Efikasna saradnja Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i tela

Sreda, 25. septembar 2013.

Održan Okrugli sto na temu: Efikasna saradnja Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i tela

U Domu Narodne skupštine danas je održan Okrugli sto USAID/JRGA Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast na temu: Efikasna saradnja Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i tela.


Učesnici okruglog stola bili su narodni poslanici, predstavnici nezavisnih državnih organa i tela i zaposleni u Narodnoj skupštini.
U uvodnom obraćanju, zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Radoslav Vujović je rekao da je cilj održavanja okruglog stola unapređivanje i poboljšanje saradnje Narodne skupštine i nezavisnih državnih tela. Prema njegovim rečima, Narodna skupština će dalje jačati kapacitete i podizati nivo stručnosti zaposlenih, a tome će značajno doprinet zaključci i preporuke ovog i prethodnih okruglih stolova, koji je organizovao Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast(JRGA), pod pokroviteljstvom USAID.
Tomas Brajdl, međunarodni konsultant za parlamentarni nadzor predstavio je ključne rezultate sa održanih okruglih stolova i istakao da su međunarodni primeri i praksa bili relevantni za pet prioritetnih preporuka, koje se predlažu. Takođe je ukazao i na predložene korake zasnovane na tim praksama koji će pomoći da se ove preporuke sprovedu.
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je, u obraćanju učesnicima okruglog stola, ocenila da je saradnja svih državnih organa važan činilac u borbi protiv korupcije. Ona je istakla da je Narodna skupština pokazala spremnost za saradnju sa Agencijom i pozdravila održavanje okruglih stolova kao izuzetno korisno, jer daje mogućnost za razmenu mišljenja i iskustava.
O aktivnostima i ulozi Državne revizorske institucije govorio je Radoslav Sretenović, direktor DRI. Pozitivno je ocenio saradnju sa Narodnom skupštinom i posebno ukazao na ključnu funkciju koju u u nadzoru Državne revizorske institucije ima nadležni skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Sretenović je dodao da Državna revizorska institucija i Narodna skupština moraju ostvarivati blisku, ali optimalnu saradnju.
Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navela je da mora postojati jasan mehanizam za praćenje sprovođenja preporuka koje daju nezavisna tela, kao i mehanizam koji će obezbediti nezavisnim telima uvid u sve faze zakonodavnog procesa.
Zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić istakla je da je saradnja sa Narodnom skupštinom, ove godine, bila mnogo intenzivnija i dodala da je izveštaj Poverenika razmatran na plenumu, kao i da su preporuke našle svoje mesto i u Akcionom planu.
Generalni sekretar Zaštitnika građana Jasminka Jakovljević pozdravila je razmatranje izveštaja na plenumu i dodala da je izuzetno korisno što Vlada jednom u tri meseca izveštava Narodnu skupštinu o sprovođenju preporuka.

Nakon obraćanja predstavnika pet nezavisnih državnih organa i tela, u diskusiji su učestvovali narodni poslanici i zaposleni u Stručnoj službi Narodne skupštine. Tom prilikom su ukazali na potrebu još efikasnije saradnje Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa i tela. Ocenili su da izveštaji nezavisnih tela i komunikacija treba u većoj meri da odražavaju potrebe Narodne skupštine. Takođe su razmotrili i odredili prioritetne preporuke sa prethodnih okruglih stolova i razmenili mišljenja o načinu zajedničkog sprovođenja odabranih preporuka.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja