22. februar 2016. 48. klub lobista u Narodnoj skupštini

22. februar 2016. 48. klub lobista u Narodnoj skupštini

Ponedeljak, 22. februar 2016.

Održan 48. klub lobista o značaju i instrumentima lobiranja u EU

Potpredsednik Narodne skupštine prof.dr Vladimir Marinković otvorio je danas u Narodnoj skupštini 48. klub lobista na kome se govorilo o značaju i instrumentima lobiranja u EU.


Tom prilikom Marinković je izrazio zadovoljstvo što je Narodna skupština domaćin ovakvog skupa i upoznao članove Društva lobista Srbije sa aktivnostima koje je Narodna skupština sprovela u prethodne dve godine kada je u pitanju proces pridruživanja Srbije EU.

„Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU. Veliko priznanje Vladi i Narodnoj skupštini predstavlja otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja krajem prošle godine, uz očekivanje otvaranja novih poglavlja u ovoj. To za nas predstavlja veliku odgovornost u procesu pridruživanja, što podrazumeva usvajanje visokih evropskih standarda u svim oblastima života i društva, kako bi postali moderna i razvijena zemlja“, istakao je Marinković.

On je dodao da prethodne dve godine karakteriše dobra međunarodna pozicija Srbije i odnosi sa partnerima u EU i SAD, ali i razvoj dobrih ekonomskih odnosa sa Rusijom i Kinom, kao i sa partnerima sa Bliskog istoka odakle dolaze velike investicije. Narodna skupština usvojila je veliki broj zakona i drugih akata koji doprinose da Srbija postane najpovoljnija zemlja u regionu za investicije, podsetio je Marinković.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković istakao je par činjenica o Društvu lobista Srbije i predstavio rad i aktivnosti do sada.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frik Janmart upoznao je učesnike skupa sa procesom pridružuvanja EU, očekivanjima u pogledu otvaranja novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, ali i sa lobiranjem u EU kada je u pitanju donošenje zakona. On je podsetio članove Društva lobista Srbije da EU nema posebnu regulativu na nivou Unije po ovom putanju, već ga svaka zemlja članica reguliše u okviru svog zakonodavstva. Ono na čemu EU insistira jeste transparentnost u procesu lobiranja, posebno od strane vlada, kako ne bi došlo do sukoba interesa.

Više sa 48. kluba lobista možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1