4. novembar 2015. 19. sastanak Ekonomskog kokusa

4. novembar 2015. 19. sastanak Ekonomskog kokusa

Sreda, 4. novembar 2015.

Održan 19. sastanak Ekonomskog kokusa

Članovi Ekonomskog kokusa primili su njegovu ekselenciju ambasadora Izraela u Beogradu, Josefa Levija (Yossef Levy) i Srpsko-izraelsku privrednu asocijaciju, u Domu Narodne skupštine, gde su razgovarali o ekonomskoj saradnji i jačanju i mogućnosti povećanja trgovinske razmene i investicija.


Predsednik Ekonomskog kokusa prof. dr Vladimir Marinković poželeo je dobrodošlicu ambasadoru Izraela u Beogradu Josefu Leviju i Srpsko-izraelskoj privrednoj asocijaciji (SIPA) i poručio da Srbija u mnogo čemu može da se ugleda i da uči od Izraela.

„Voleo bih da naše partije više sarađuju sa Knesetom, da pojačamo ekonomsku saradnju, ali i saradnju u oblasti obrazovanja, novih tehnologija, nauke i privrede i učinimo sve što može da doprinese bližoj saradnji Izraela i Srbije“, istakao je Marinković. Predsednik Ekonomskog kokusa naglasio je da Srbija uvozi dobra iz Izraela u vrednosti od 15 miliona evra godišnje, dok Srbija izvozi dobra u vrednosti od sedam miliona evra u Izrael, što ne predstavlja dobru sliku o trgovinskoj razmeni. Ovim putem Marinković je istakao da ne želi samo da pozove izraelske investitore u Srbiju, već da zajedno razvijaju infrastrukturu, poljoprivredu i visoke tehnologije i da Srbija ima mnogo dobara da ponudi stranim zemljama. „Srbija ima 13 zvaničnih ugovora sa Izraelom ali smo mi spremni da unapredimo ekonomsku i finansijsku saradnju u budućnosti“, rekao je Marinković.

Izraelski ambasador istakao je da vidi ogromne potencijale Srbije, ali da Srbija mora da se potrudi kako bi te potencijale iskoristila na najbolji mogući način. „Zaista verujem u srpsku ekonomiju i mislim da su ljudi najveći potencijal ove zemlje. Izrael je spreman da investira u ljude. Naša specijalnost su razvoj vojne visoke tehnologije ali i razvoj visoke tehnologije u industriji i avijaciji. Srbija na izvozu zaradi 45 miliona godišnje, dok Izrael zaradi 205 miliona na godišnjem nivou, što je velika šteta jer je Izrael po veličini četiri puta manji od Srbije. Veliki problem je što Izraelci ne znaju mnogo o Srbiji, zato je naš cilj da trenutno stanje promenimo.“ Zato je Levi predložio da se članovi Ekonomskog kokusa sastanu sa izraelskim investitorima koji već posluju u Srbiji, kako bi se dogovorili o potencijalnoj saradnji.

Član Ekonomskog kokusa Zoran Babić zahvalio se gostima i istakao da Srbija želi da blisko sarađuje sa Izraelom na polju obrazovanja, ali da Srbija ima velikih potencijala i u ifrastrukturi, energetici i poljoprivredi. „Ono što je agrarna greška naših poljoprivrednika je što su direktno sa njive izvozili proizvode, umesto da smo proizvode preradili. Srbija se uspavala jer su nam mnogo godina govorili da imamo najbolju hranu, najbolju klimu, ali vreme je da se zasuku rukavi, jer ništa neće doći samo od sebe“, rekao je Babić.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srpsko-izraelske privredne asocijacije Darko Trifunović i članovi Danijel Bogunović, Bojan Ratković, Zoran Stojković i Nina Kuburović, kao i predstavnici NALED-a i IRI-ja Jelena Bojović, Slobodan Krstović i Biljana Ljubić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31