8. oktobar 2015. Delegacija Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu

8. oktobar 2015. Delegacija Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu

Četvrtak, 8. oktobar 2015.

Održan četvrti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je četvrti sastanak 7. i 8. oktobra 2015. godine u sedištu Evropskog parlamenta, Strazburu, kojim su kopredsedavali Igor Šoltes, zamenik predsednika delegacije Evropskog parlamenta, i Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.


Tokom dvodnevnih razgovora u Evropskom parlamentu, poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmenili su mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima Evropske unije i Srbije, pripremama Srbije za otvaranje pregovora o poglavljima, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike, politici zapošljavanja i smanjenju zaposlenih u javnom sektoru, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodu medija i prava manjina.

U razgovoru sa narodnim poslanicima, članovi Evropskog parlamenta posebno su istakli vidljiv i značajan napredak koji je Srbija ostvarila u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji, i poslednjoj rundi pregovora i dogovorima postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Svi članovi zajedničkog Odbora, u više navrata, apelovali su na Savet Evropske unije i zemlje članice da se do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom s obzirom da ne postoji niti jedna obaveza koja nije ispunjena od strane Vlade i svih institucija Republike Srbije. Oni su izrazili uverenje da će se na narednom sastanku zajedničkog Parlamentarnog odbora u martu, u Beogradu, ozbiljno razgovarati na teme od značaja za već otvorena pojedinačna poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Posebna tema razgovora bila je aktuelna izbeglička kriza sa kojom se suočava Srbija, zemlje članice Evropske unije i druge zemlje u okruženju. Članovi zajedničkog Odbora pozdravili su spremnost EU da obezbedi brzu i efikasnu humanitarnu i finansijsku pomoć Srbiji kako bi joj pomogla da se izbori sa stalnim izbegličkim pritiscima i u više navrata apelovali na države članice EU da pristupe rešavanju aktuelne izbegličke krize, na koordinisan način i uz potpuno uključivanje zemalja koje su u procesu pridruživanja, a koje su pogođene velikim prilivom izbeglica. Članovi su izrazili zahvalnost za brzu humanitarnu reakciju Srbije i značajne aktivnosti preduzete da bi se obezbedila najbolja moguća skloništa za hiljade izbeglica na njenoj teritoriji. Zaključili su da se Srbija, njene vlasti i građani, ponela izuzetno humano i odgovorno, poštujući ljudska prava i obezbeđujući najbolje moguće uslove za izbeglice sa ratom ugroženih područja. Izrazili su uverenje da će biti pronađeno zajedničko rešenje za ovo veliko pitanje i probleme koji se mogu očekivati u budućnosti.

Kopredsedavajući Orlić i Šoltes saglasili su se da je sastanak protekao u više nego prijateljskoj atmosferi, konstruktivnoj debati i kvalitetnim zaključcima. Oni su istakli da je veoma važno što je Zajednički odbor na kraju sastanka usvojio Deklaraciju i preporuke u kojima su, na obostrano zadovoljstvo, istaknuta postignuća Srbije i standardi neophodni za proces evropskih integracija. Istaknuto je snažno opredeljenje dva partnera da se uputi jasna poruka Savetu Evropske unije i zemljama članicama da se do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom s obzirom da su sve institucije Republike Srbije ispunile sve predviđene i preuzete obaveze. Oni su izrazili uverenje da će se na narednom sastanku zajedničkog Parlamentarnog odbora ozbiljno razgovarati na teme od značaja za već otvorena pojedinačna poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji i zaključili da je uspostavljanje temeljnog sistema vrednosti, zasnovanog na principima koje visoko poštuju obe strane, primarni zajednički cilj.

Deklaraciju i preporuke možete preuzeti ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja